Cele mai scumpe 5 opere vândute la licitație în 2024
Anul acesta, prețul total al celor mai scumpe 100 de loturi vândute la licitație a fost de aproximativ 1,8 miliarde de dolari, față de 2,4 miliarde de dolari în 2023 și de 4,1 miliarde de dolari în 2022. O singură lucrare – „L’empire des lumières” (1954) de René Magritte – a fost vândută cu peste 100 de milioane de dolari, față de două anul trecut și șase lucrări în 2022.
În acest an, sezoanele de licitații „tentpole” au oferit o imagine inegală. Licitațiile din luna mai de la New York, în ciuda unui atac cibernetic extrem de stresant care a blocat site-ul Christie’s timp de mai multe zile, au reușit să vândă opere de artă în valoare de aproape 1,4 miliarde de dolari. Acestea au fost urmate de o serie de vânzări slabe la Londra în iunie și de licitațiile importante din noiembrie de la New York, care au reflectat o stare de precauție persistentă: Sotheby’s, Christie’s și Phillips au vândut împreună obiecte de artă în valoare de 1,3 miliarde de dolari, cu 40% mai puțin decât în noiembrie anul trecut, potrivit New York Times.
O altă temă a anului a fost reapariția pieței din Hong Kong, care a înregistrat trei dintre cele mai scumpe 10 vânzări ale anului. Christie’s și Bonhams și-au deschis sedii noi, iar Sotheby a lansat o nouă „Maison”.
Cu toate acestea, aproximativ patru dintre cele mai scumpe 50 de loturi din acest an au fost realizate de femei artiste – Leonora Carrington, Georgia O’Keeffe și Joan Mitchell (cu două lucrări în top 50) – față de trei anul trecut. Cea mai importantă vânzare a fost „Les Distractions de Dagobert” (1945) de Carrington, care a obținut 28,5 milioane de dolari la Sotheby’s New York în luna mai, un nou record de licitație pentru artistă.
După cum atestă vânzările Carrington și Magritte, acesta a fost un an în care suprarealismul a făcut furore, la 100 de ani de la apariție. Acesta a fost, de asemenea, un an în care s-au înregistrat mai multe recorduri semnificative la licitație pentru artiști din diferite categorii, artiști precum Jadé Fadojutimi, Felix Gonzalez-Torres, Lucy Bull și Sarah Sze fiind printre cei care au stabilit noi repere.
Cele mai importante 5 loturi licitate în 2024 (toate prețurile includ taxele)
René Magritte, „L’empire des lumières” (1954) – 121.160.000 de dolari
La un secol după ce André Breton și-a publicat Manifestul suprarealist, tabloul „L’empire des lumières” (1954) de René Magritte a devenit cea mai scumpă operă de artă suprarealistă vândută vreodată la licitație, obținând 121,16 milioane de dolari la Christie’s New York în noiembrie.
Tabloul – catalogat de casa de licitații drept „bijuteria coroanei” colecției designerului de interior american Mica Ertegun – a doborât recordul de licitație al artistului, stabilit anterior la Sotheby’s Londra în 2022 pentru „L’empire des lumières” (1961), care s-a vândut cu 59,42 milioane de lire sterline (79,24 milioane de dolari).
Măsurând aproximativ 1,5 pe 1,5 metri, acest tablou este una dintre cele mai mari lucrări din celebra serie „Imperiul luminilor” a lui Magritte, care cuprinde 27 de variante pe tema suprarealistă a juxtapunerii imaginilor de zi și de noapte. Scena senină prezintă o casă luminată de un singur felinar, a cărui strălucire galbenă caldă se reflectă într-un ochi de apă de mai jos, iar cerul de deasupra rămâne un albastru diurn presărat cu nori. Ușor umbrită de siluetele copacilor, pictura evocă un contrast oniric între lumină și umbră, zi și noapte.
Ed Ruscha, „Standard Station, Ten-Cent Western Being Torn in Half”, 1964 – 68.260.000 de dolari
Lucrarea lui Ed Ruscha „Standard Station, Ten-Cent Western Being Torn in Half” (1964) a doborât recordul de licitație al artistului când a fost vândută pentru 68,26 milioane de dolari la Christie’s New York în noiembrie. Lucrarea, care a depășit estimarea de 50 de milioane de dolari, a fost achiziționată inițial de moștenitorul Sid R. Bass, cu sediul în Texas, în 1976, în urma unui schimb care a implicat o altă lucrare din aceeași serie.
„Standard Station, Ten-Cent Western Being Torn in Half” este ultima dintre picturile de mari dimensiuni ale lui Ruscha din anii 1960 care se află în proprietate privată. Acest grup de lucrări este renumit pentru încorporarea de elemente textuale în peisaje minimaliste.
Pictura prezintă o stație de benzină Standard Oil de-a lungul rutei 66 din Amarillo, Texas.
Claude Monet, „Nymphéas”, 1914-17 – 65.500.000 de dolari
Tabloul „Nymphéas” (1914-17) de Claude Monet a obținut 65,5 milioane de dolari la licitația organizată de Sotheby’s în noiembrie la New York, în urma unui război intens al ofertelor care a durat 17 minute. Acest tablou monumental, care face parte din renumita serie „Nuferi” a impresionistului francez, este o lucrare en plein air rară din grădina Giverny a lui Monet, unde acesta își găsea nesfârșita inspirație în iazul său cu nuferi.
Tabloul, care măsoară aproximativ 1,5 pe 2,5 metri, prezintă estetica luxuriantă, plină de lumină, pentru care Monet este renumit și reprezintă una dintre primele iterații ale seriei sale emblematice „Nuferi”, care cuprinde aproximativ 250 de picturi în ulei. Plecând de la reprezentările mai realiste ale iazului cu nuferi din lucrările sale anterioare, Monet se concentrează în această lucrare în întregime asupra suprafeței apei, surprinzând reflexiile acesteia și jocul de lumină și culoare.
Jean-Michel Basquiat, „Untitled (ELMAR)”, 1982 – 46.479.000 de dolari
În luna mai a acestui an, pictura „Untitled (ELMAR)” (1982) a lui Jean-Michel Basquiat, cu o lățime de 2,5 metri, a ajuns la 46,48 milioane de dolari la vânzarea de artă modernă și contemporană organizată de Phillips din New York.
O explorare a mitologiei și a luptei umane, tabloul înfățișează o figură a lui Icar care se prăbușește din ceruri în timp ce un arcaș trage două săgeți în direcția sa. Achiziționată inițial în 1984 de antropologul italian Francesco Pellizzi de la primul dealer al lui Basquiat, Annina Nosei, lucrarea a rămas în colecția privată a lui Pellizzi timp de patru decenii.
René Magritte, „L’ami intime”, 1958 – 42.123.969 de dolari
„L’ami intime” (1958) de René Magritte, care a revenit la licitație după 44 de ani, a fost vândut pentru 42,12 milioane de dolari în martie, în cadrul unei vânzări independente de suprarealism organizată de Christie’s la Londra.
Tabloul este unul dintre puținele exemple de portrete ale lui Magritte cu bărbatul său cu pălărie care este deținut de un privat. Această lucrare înfățișează spatele bărbatului cu pălărie, cu o baghetă și un pahar de vin plutind în spatele său.
Foto credit: Christie’s