Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictorul suprarealist René Magritte a fost și un maestru falsificator
l ami intime, magritte

Pictorul suprarealist René Magritte a fost și un maestru falsificator

Știați că… pictorul suprarealist René Magritte a fost și un maestru falsificator? El nu a creat doar false lucrări Tițian și Picasso, dar a falsificat și bancnote de 100 de franci.

René Magritte e celebru pentru pipa plasată deasupra cuvintelor „Ceci n’est pas une pipe”, lucrare intitulată „La trahison des images” (1929), precum și pentru bărbații anonimi cu pălării bowler și alte capodopere, cum ar fi tablourile „L’empire des lumières” (pe care le-a creat din anii ’40 până în anii ’60), care arată un cer strălucitor deasupra unei străzi întunecate, și „Les amants” (1928), un bărbat și o femeie sărutându-se cu capetele înfășurate în țesătură – această pânză a devenit meme în timpul apogeului pandemiei de Covid-19.

Nu este însă o legendă urbană: artistul Marcel Mariën, prietenul său apropiat, a dezvăluit acest lucru în autobiografia din 1983. Soția lui Magritte l-a dat în judecată, însă a pierdut. În timpul ocupației naziste, vechii maeștri, precum Tițian, dar și moderni, ca Pablo Picasso, Max Ernst și Giorgio de Chirico, au ajuns să fie copiați de Magritte.

Marcel Mariën a fost acuzat că a vândut falsurile colecționarilor. Nu este pe deplin clar dacă a făcut acest lucru ca parte a unui program filosofic de contestare a autorității sau dacă avea nevoie doar să își câștige existența, potrivit artnet.com. În anii de după război, Magritte și fratele său au falsificat inclusiv bancnote de 100 de franci. Nu a fost nevoit să tipărească bani falși mult timp. S-a bucurat de mare succes, colecționari precum Nelson Rockefeller achiziționându-i tablourile, iar în 1965 a avut o retrospectivă importantă la Muzeul de Artă Modernă din New York, după care prețurile lucrărilor lui au crescut vertiginos.

Magritte în licitații

Recordul pentru o lucrare René Magritte (1898 – 1967) vândută la licitație a fost stabilit, la Sotheby’s Londra, în 2022, cu „L’empire des lumières” (1961). Pânza a fost adjudecată contra sumei de 59,4 milioane de lire sterline cu taxe (79,7 milioane de dolari), depășind cu mult recordul său anterior de 26,8 milioane de dolari.

L’ami intime”, de René Magritte, lucrare ce revine pe piață după mai bine de 40 de ani de la cea mai recentă prezentare, urmează să fie licitată în martie, la Christie’s Londra, cu o estimare de 50 de milioane de lire sterline.

Ideea că un artist ca Magritte ar comite astfel de acte poate părea neverosimilă. Criticul de artă și muzicianul George Melly era de părere că demersul lui are sens: „Este un agent secret. Obiectivul lui e să discrediteze întregul aparat al realității burgheze. Ca toți sabotorii, el evită să fie descoperit îmbrăcându-se și comportându-se ca toată lumea”.