Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centre Pompidou din Jersey City, un proiect aproape imposibil

Centre Pompidou din Jersey City, un proiect aproape imposibil

Centre Pompidou din Jersey City este un proiect tot mai departe de a deveni realitate, după ce, recent, autoritățile americane au anunțat că retrag finanțarea pentru muzeu.

Centrul Pompidou „în stil american”, primul satelit nord-american al Muzeului de Artă Modernă din Paris, urma să fie deschis în 2027 în Jersey City, alăturându-se celor din Malaga (Spania), Bruxelles (Belgia) și Shanghai (China). În fază de proiect este Pompidou Seul (Coreea de Sud), programat să fie inaugurat în 2025.

La începutul acestui an, americanii au început să-și exprime îngrijorarea cu privire la costurile de funcționare a centrului, pe lângă cele 50 de milioane de dolari din fondurile contribuabililor pentru deschiderea acestuia, dintr-un total de 200 de milioane de dolari. „Am decis să oprim acest proiect pe termen nelimitat”, a scris Tim Sullivan, directorul executiv al Autorității de Dezvoltare Economică a statului, într-o scrisoare obținută de New Jersey Monitor.

Motivele invocate sunt: „impactul continuu al Covid-19 și al multiplelor conflicte globale asupra lanțului de aprovizionare, creșterea costurilor, un decalaj operațional ireconciliabil și sarcinile financiare corespunzătoare pe care le va crea pentru contribuabilii din New Jersey”. În plus, potrivit Jersey City Redevelopment Agency, Centre Pompidou trebuie să returneze 6 milioane de dolari din finanțarea pe care a primit-o deja.

Centre Pompidou Paris, proiectat de Richard Rogers și Renzo Piano și deschis în 1977, va fi renovat timp de cinci ani – începând din 2025 – de Moreau Kusunoki, un birou francez fondat de Nicolas Moreau și Hiroko Kusunoki, împreună cu Frida Escobedo Studio, din Ciudad de Mexico, în calitate de designer asociat.

Foto: Centre Pompidou Paris