Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centrul „Constantin Brâncuşi” din Craiova, inaugurat oficial pe 15 septembrie 2022
prisma centrul brancusi craiova, gazeta de sud

Centrul „Constantin Brâncuşi” din Craiova, inaugurat oficial pe 15 septembrie 2022

Centrul „Constantin Brâncuşi” din Craiova, conceput ca un centru turistic interactiv, va fi deschis oficial pe 15 septembrie 2022, când va fi inaugurată pe esplanada sa și o prismă din sticlă, realizată cu fonduri europene și care are o greutate de 200 de tone.

Complexul muzeal dedicat sculptorului Constantin Brâncuși cuprinde o galerie subterană de aproximativ 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție, relatează Gazeta de Sud.

Prisma este amplasată pe placa de beton de deasupra galeriei subterane. În prismă se va putea ajunge cu ajutorul unui lift. Ea conține o interpretare la scară mare a două dintre operele lui Brâncuși – „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“, însă ele pot fi zărite doar din interiorul prismei, nu și din afara ei.

Supranumită „Oul lui Brâncuși”, prisma a fost comandată de Consiliul Judeţean Dolj. Inaugurarea ei și a centrului va fi făcută în prezența a 300 de invitați din țară și străinătate, iar evenimentul va fi completat de proiecții video pe fațada muzeului și de un recital Tudor Gheorghe.

Evenimentul va avea loc în curtea Muzeului de Artă din Craiova, aici fiind amplasat şi Centrul „Constantin Brâncuşi”.

„Oul lui Brâncuși”, proiect inițiat în 2015

Ideea prismei a aparținut arhitectui Dorin Ștefan, iar Consiliul Județean Dolj a atras fondurile europene necesare. Proiectul a fost demarat în 2015, fiind obținut de o firmă italiană, care nu a reușit realizarea lui, iar fondurile s-au pierdut.

Proiectul a fost reluat în 2017, odată cu atribuirea contractului către Manelli Impresa SRL – Scotta SRL, pentru suma de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA). Italienii au lucrat la partea de galerie subterană, însă prisma cu înălțime de 12,6 metri a fost realizată de specialiști din Germania.

Lucrările au început în iulie 2020. Condițiile meteorologice și măsurile de siguranță impuse de pandemie au dus la prelungirea termenului de finalizare a lucrării. Construcţia a fost încheiată în vara lui 2021.

Credit foto: Gazeta de Sud