Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centrul Pompidou din Paris deschide un nou drum prin achiziționarea a 18 NFT-uri

Centrul Pompidou din Paris deschide un nou drum prin achiziționarea a 18 NFT-uri

Centrul Pompidou din Paris a devenit primul mare muzeu public francez care a achiziționat lucrări de artă în format NFT (non-fungible token).

Muzeul a anunțat achiziția unei serii de 18 NFT-uri create de 13 artiști francezi și internaționali. Lucrările se vor alătura colecției naționale de artă modernă și contemporană a Franței, care a cumpărat opere de pionierat în domeniul artei „new media” încă de la sfârșitul anilor 1970, inclusiv lucrări de Nam June Paik, Valie Export, Bruce Nauman, Bill Viola și Vito Acconci.

Achiziția recentă a fost rezultatul unui efort comun între echipele științifice și administrative ale Ministerului francez al Culturii și directorul Pompidou, Xavier Rey.

Cripto-artă și artă generativă 

Noua achiziție acoperă practici și culturi precum cripto arta, arte plastice, net art și arta generativă, a precizat muzeul într-un comunicat.

Artiștii ale căror NFT-uri au fost achiziționate de Pompidou sunt Aaajiao, Emilie Brout și Maxime Marion, Claude Closky, Fred Forest, John Gerrard, Agnieszka Kurant, Jonas Lund, Larva Labs, Jill Magid, Sarah Meyohas, Robness, Rafael Rozendaal și John F. Simon Jr.

Pompidou nu a comentat bugetul de achiziție și nici nu a precizat dacă a înființat un depozit centralizat pentru a stoca NFT-urile. Detaliile complete ale achizițiilor vor fi anunțate în aprilie 2023, a precizat muzeul.

Centrul Pompidou a adăugat că speră că unicitatea acestor bunuri digitale își va găsi un adăpost fertil în muzeu, reînnoindu-și speranța că NFT-urile vor ajuta în cele din urmă artiștii să se elibereze de capcanele exploatării economice.