Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centrul Pompidou și personalul au ajuns la un acord, punând capăt unei greve de trei luni

Centrul Pompidou și personalul au ajuns la un acord, punând capăt unei greve de trei luni

Centrul Pompidou, complex de instituții culturale care include Muzeul Național de Artă Modernă din Franța, a ajuns la un acord cu cele două sindicate care îi reprezintă personalul, punând capăt unei greve fără precedent care a durat de trei luni.

După cum relatează Le Monde, conducerea Centrului Pompidou a semnat un acord cu cele două organisme sindicale, FDT și Force Ouvrière.

Rachida Dati, ministrul francez al Culturii, care și-a preluat funcția la începutul acestei luni, a declarat: „De îndată ce am ajuns la Ministerul Culturii, am vrut să pun capăt acestei situații de împotmolire. O sută de zile de grevă este o perioadă fără precedent în istoria Centrului Pompidou”.

Lucrătorii de la Pompidou au intrat în grevă la jumătatea lunii octombrie pentru a obține o siguranță privind locurile de muncă, având în vedere că Centrul va fi închis pentru renovări timp de cinci ani, începând din 2025. Potrivit unui comunicat al Confederației Generale a Muncii (CGT), una dintre cele cinci principale confederații sindicale naționale din Franța, aproximativ 1.000 de angajați din toate departamentele vor fi afectați de închidere. Sindicatul a cerut garanții scrise din partea administrației că există un plan pentru personalul, colecțiile și programarea obișnuită.

Pe lângă asta, lucrătorii se arată tot mai îngrijorați în legătură cu „proiectul cultural” al Centrului, programul de redeschidere a acestuia, pe care l-au criticat ca fiind prost planificat și costisitor. Programul de aproximativ 200 de milioane de euro implică o creștere semnificativă a împrumuturilor din colecția muzeului către instituții din întreaga lume. În plus, personalul a declarat că veniturile de milioane promise prin contractele de împrumut nu merită riscul potențial pentru operele de artă în timp ce acestea străbat lumea.

Potrivit noului acord, Bibliothèque publique d’information va fi mutată în clădirea Lumière, din cartierul Bercy al Parisului. Grand Palais des Champs-Élysées, galerie istorică, va găzdui expoziții în locul spațiului închis. Alte detalii urmează să fie comunicate, a mai precizat Le Monde.