Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centre Pompidou din Paris, închis 5 ani pentru renovare. Atelierul Brâncuși, mutat în „inima clădirii principale”

Centre Pompidou din Paris, închis 5 ani pentru renovare. Atelierul Brâncuși, mutat în „inima clădirii principale”

Centre Pompidou, cel mai important muzeu de artă modernă și contemporană din Paris, și-a stabilit oficial planurile de închidere pentru cinci ani, începând din 2025, în timp ce va fi supus unei renovări în valoare de 262 de milioane de euro. În urma acesteia, Atelierul Brâncuși va fi mutat în „inima clădirii principale”, potrivit oficialilor instituției.

Cel mai recent, fusese anunțat că muzeul va fi închis în 2024, după Jocurile Olimpice de la Paris, și era estimat că lucrările vor dura trei ani.

Noul calendar înseamnă și că muzeul nu va fi redeschis la timp pentru cea de-a 50-a aniversare a sa, în 2027.

Într-un anunț făcut săptămâna aceasta, reprezentanții Centre Pompidou au precizat că va fi închis pentru public în vara anului 2025, urmând ca în 2026 să fie renovat. În timpul închiderii, Centre Pompidou își va concentra eforturile asupra sateliților de la Bruxelles și Jersey City, care vor fi inaugurați în 2025, respectiv 2026.

Centre Pompidou pregătește și lansarea unor muzee în Seul și AlUla, în Arabia Saudită, și a propus un altul pentru statul brazilian Paraná.

Reamenajare totală a colecției

O închidere atât de costisitoare și de amplă este rară pentru un muzeu de calibrul Centre Pompidou, deși nu este fără precedent. Renovarea din 2019 a Muzeului de Artă Modernă a avut un preț de 450 de milioane de dolari, însă această instituție și-a închis porțile pentru public doar patru luni; a mai fost închis o dată, între 2002 și 2004, pentru un proiect separat, de 425 de milioane de dolari.

Oficialii francezi au declarat că Centrul Pompidou are nevoie de această închidere pentru ca muzeul să poată efectua lucrări de întreținere la faimoasa sa clădire, proiectată de Richard Rogers și Renzo Piano. Potrivit muzeului, structura a suferit daune semnificative de când a fost construită în anii ’70.

Ca parte a renovării, muzeul va muta Atelierul Brâncuși în „inima clădirii principale”, potrivit anunțului. În prezent, Atelierul Brâncuși este amplasat separat de spațiul principal al Centrului Pompidou, într-o structură proprie din apropiere.

Muzeul a promis și o reamenajare totală a colecției sale, precum și mai multe experiențe „phygitale” (oferite în format fizic sau virtual) și o bibliotecă renovată.

Înainte de a se închide, Centrul Pompidou are câteva expoziții majore (acum, în pregătire): ceea ce se anunță a fi cea mai mare expoziție Constantin Brâncuși organizată vreodată, unde va fi prezentată și „Cumințenia Pământului”, și o marcare a centenarului suprarealismului, ambele planificate pentru 2024, precum și o amplă expoziție Black Art in Paris: 1950 – 1990, programată pentru 2025.