Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cercetătorii cred că au descifrat efectul operei „Girl With a Pearl Earring” asupra creierului privitorului
mauritshuis

Cercetătorii cred că au descifrat efectul operei „Girl With a Pearl Earring” asupra creierului privitorului

Oamenii de știință cred că au desifrat diferența dintre a privi un tablou real din Mauritshuis și a privi o reproducere. Ei au măsurat efectul operei „Girl With a Pearl Earring” (1665)” a pictorului Johannes Vermeer asupra creierului celor care o privesc.

Muzeul Mauritshuis din Haga, care deține lucrarea celebră în întreaga lume, a solicitat cercetătorilor în neuroștiințe să măsoare activitatea cerebrală a celor care privesc portretul. Ei au ajuns la concluzia că privitorul este prins în ceea ce ei numesc „buclă atențională susținută”, un fenomen neurologic despre care oamenii de știință cred că este unic pentru „Girl With a Pearl Earring”.

Privirea vizitatorului este inițial atrasă de ochiul tinerei fete. Apoi se îndreaptă spre gura ei, alunecă spre perlă, apoi din nou spre ochi – și așa mai departe. „Această buclă a atenției este motivul pentru care ne oprim mai mult asupra acestui tablou decât asupra altora”, a explicat Martin De Munnik, de la compania de cercetare Neurensics, care a realizat studiul. „Sunteți obligați să fiți atenți, fie că vreți sau nu”, a adăugat el.

Prin măsurarea activității cerebrale a participanților, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, o stimulare puternică a precuneus, partea creierului care guvernează conștiința și identitatea personală. „Ne așteptam ca fata să fie specială. Dar și „de ce” ne-a surprins”, a declarat De Munnik.

Acesta este primul studiu de acest gen care utilizează tehnologiile electroencefalogramei (EEG) și RMN pentru a măsura o reacție neurologică față de o operă de artă, potrivit lui De Munnik.

Creierul nu minte

Oamenii de știință au comparat, de asemenea, modul în care reacționează creierul atunci când privitorul contemplă pictura originală din muzeu și atunci când se uită la o reproducere.

Ei au constatat, de asemenea, că emoția resimțită de privitor era de zece ori mai puternică decât atunci când privea un poster.

Pentru a-și realiza studiul, oamenii de știință au atașat un senzor ocular și electrozi în jurul capului fiecăruia dintre cei 10 participanți pentru a le monitoriza activitatea cerebrală atunci când priveau picturi originale și reproduceri.

Martine Gosselink, director al Mauritshuis, consideră că aceste descoperiri subliniază importanța de a merge la muzeu pentru a vedea opere originale. „Este foarte important să te interesezi de artă, fie că este vorba de fotografie, de dans sau de operele din Epoca de Aur olandeză”, a declarat el. „Creierul nu minte”, a adăugat Gosselink.

În lucrările sale, Vermeer atrage adesea atenția asupra unui punct anume, pictând detaliile din jur într-o manieră neclară, a explicat Gosselink. Cu toate acestea, „ Girl With a Pearl Earring” are trei puncte focale: ochiul, gura și perla. Potrivit directorului muzeului, acest lucru o diferențiază de celelalte picturi ale lui Vermeer. „Aici vedem pe cineva care se uită cu adevărat la tine, în timp ce în toate celelalte picturi ale lui Vermeer vezi pe cineva scriind sau lucrând cu acul”, a spus ea.

De Munnik a spus că ar fi interesant să se efectueze studii similare pe alte picturi celebre, cum ar fi „Mona Lisa” lui Leonardo da Vinci.

Foto credit: Mauritshuis