Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Secretele emblematicei picturi „Girl With a Pearl Earring” a lui Vermeer
girl with a pearl earring

Secretele emblematicei picturi „Girl With a Pearl Earring” a lui Vermeer

În cele doar 36 de pânze cunoscute ale pictorului olandez Johannes Vermeer din Epoca de Aur, subiectele feminine își fac în mare parte treburile zilnice – răspund la corespondență, cântă la instrumente muzicale, toarnă lapte. Ele sunt, aşezate sau în picioare, în interioare pline de obiecte care le oferă o priveliște și un context. Există două excepții de la această regulă: „Portrait of a Young Woman” (cca. 1666-67) și ceea ce este, fără îndoială, cel mai cunoscut tablou al lui Vermeer, „Girl With a Pearl Earring” (1665).

Aceste ultime două fecioare nu sunt încadrate de interioare și elemente de recuzită care să ofere indicii despre cine sunt sau cum arată viețile lor. Ele sunt siluete pe fundaluri întunecate, iar privitorul se concentrează doar pe trăsăturile lor. La prima vedere, „Fata cu cercel de perlă” este un portret simplu,  al unei tinere femei. În realitate, această fată anonimă este destul de misterioasă.

Supranumită „Mona Lisa a Nordului”, ea are un caracter de necunoscut și universalitate. Este greu să îți dai seama cum arată de fapt din cauza modului în care este înclinată fața ei și nici măcar culoarea părului nu este pe deplin evidentă. Scarlett Johansson, adolescentă, a interpretat-o în filmul din 2003 bazat pe cartea din 1999 a lui Tracy Chevalier, „Girl with a Pearl Earring” (odată ce vezi asemănarea, rămâne referinţă), deși Kate Hudson și Kirsten Dunst au concurat și ele pentru acest rol și ar fi funcționat la fel de bine. „Fata cu cercel de perlă” a lui Vermeer, pe cât de mult reprezintă o singură persoană, pe atât de mult este și un fel de cameleon. De fapt, ea a fost numită tronie, termen olandez pentru un „tip” care reprezintă mai degrabă un motiv sau un personaj decât o persoană reală.

Trei lucruri inedite despre tipul cu bijuterii al lui Vermeer

Vermeer a folosit casa soacrei sale, Maria Thins, unde a locuit împreună cu soția sa Catharina și cei 11 copii ai lor, ca fundal pentru multe dintre picturile sale. Se presupune că locuitorii acelei case pline de oameni din Delft au fost, de asemenea, modele pentru pânzele sale.

Maria a fost, de asemenea, numele celui mai mare copil al lui Vermeer, care este posibil să fi fost tânăra domnișoară din tablou, precum și fecioara din „The Art of Painting” (1668). Un cercetător, Benjamin Binstock, a dus această teorie la o concluzie mai controversată în cartea sa, „Vermeer’s Family Secrets” (2008), imaginând că Maria a lucrat, de asemenea, ca asistentă a tatălui ei și a realizat propriile picturi. pentru un „tip” care se referă mai mult la reprezentarea unui motiv sau a unui personaj decât a unei persoane reale.

vermeer, girl with a red hat, curatorial

Girl with a Red Hat

Binstock crede că un grup de șase tablouri care nu corespund cu îndemânarea tehnică sau cu utilizarea materialelor lui Vermeer, dar care, cu toate acestea, se bazează pe interioarele și modelele sale, ar putea fi atribuite Mariei. Acesta include singurele două lucrări pe panou de lemn ale lui Vermeer, despre care Binstock crede că sunt potențiale autoportrete ale Mariei – „Girl with a Red Hat” (1666-67) și „Girl with a Flute” (1672).

Vermeer nu a avut asistenți înregistrați, ceea ce exclude această posibilitate, și nu ar fi fost obligat să își înregistreze propriii copii în breasla pictorilor din Delft. Așadar, fata cu cercel de perlă era Maria și Maria era și ea pictoriță?

Lux dincolo de perlă

Perlele erau un obiect de lux în vremea lui Vermeer – costisitoare și procurate cu mare risc. Multe dintre ele erau recoltate și importate din Golful Mannar, o zonă guvernată pe atunci de olandezi și situată între vârful sud-estic al Indiei și coasta de vest a Sri Lanka. Într-o epocă de dinaintea rezervoarelor de oxigen și a echipamentelor de scufundare, scafandrii înotau până la bancurile de stridii și riscau să se înece sau să fie mâncați de animalele marine, adesea pentru un salariu mic sau deloc. Compania olandeză a Indiilor de Est vindea apoi aceste perle pe ruta comercială, iar cu cât perla era mai mare, cu atât era mai scumpă. Acest lucru însemna că cerceii de perle supradimensionați, cum ar fi cel pe care îl poartă această fată, ar fi fost extrem de scumpi, cu siguranță peste posibilitățile unui artist care trebuia să se mute cu soacra sa.

Pigmenţi de lux: lapislazuli, vermilion

Se presupune că cerceii din portretele sale erau falși – probabil imitații de perle care se găseau atunci pe piață, realizate de suflători de sticlă venețieni și lăcuite cu un finisaj mat. Poate că cercelul era din staniu. Sau poate că nu exista un cercel adevărat și Vermeer a fabricat unul cu o tușă sau două de vopsea albă. Era un maestru în pictarea reflexiilor de lumină, așa că perla ar putea fi o extensie a acestei abilități. Cercelul nici măcar nu a fost în centrul picturii până la mijlocul anilor 1990; până atunci, pictura s-a numit „Girl with the Turban”.

Deci, perla a fost o imitație, dar există obiecte de lux reale în pictură care sunt pur și simplu ascunse vederii. Marile fâșii de țesătură albastră de pe turbanul fetei sunt pictate în ultramarin, realizat din lapislazuli măcinat (un pigment atât de rarefiat încât, din punct de vedere istoric, a fost rezervat Fecioarei Maria). Aproape tot ultramarinul folosit de-a lungul istoriei artei provine din nord-estul Afganistanului, obținut printr-un proces laborios de exploatare minieră, de transport al rocii în josul munților și de expediere în Europa (unde pigmentul era extras printr-un proces complicat). Așadar, într-un anumit sens, recoltarea lapislazuli era ca și cum ai face scufundări pentru perle. Ultramarinul era cel mai scump pigment, mai costisitor decât aurul.

Vermeer a folosit, de asemenea, vermilion pe buzele și pielea fetei, care a fost probabil derivat din specia de insecte Dactylopius coccus Costa, care trăiește pe cactușii cu pere spinoase din regiunea Anzilor și din Mexic. Femelele insectelor erau îndepărtate de pe cactuși, uscate și zdrobite pentru a obține un colorant carmin de culoare stacojie.

Semnătura

Semnătura din „Girl with a Pearl Earring” era una dintre cele mai mari ale lui Vermeer, dar acest lucru nu i-a îmbunătățit valoarea atunci când a fost ultima dată pe piață, la o licitație din 1881. S-a vândut cu doar 2 guldeni și 30 de cenți, deoarece nu a fost recunoscută ca fiind o lucrare a lui Vermeer decât mai târziu.

Vermeer a semnat 25 dintre cele 35 de lucrări atribuite și și-a plasat semnăturile pe diferite părți ale pânzei – uneori pe zone goale, alteori pe obiecte (cum ar fi o piatră, un scaun pentru picioare, o ramă de tablou). Unele erau vizibile, în timp ce altele erau mici și aproape ascunse.

Semnătura sa din „Girl with a Pearl Earring” a fost una dintre cele mai mari, dar a dispărut cu timpul. Situată în colțul din stânga sus a ceea ce este acum un fundal înnegrit, care era inițial un smalț verde cu un strat translucid de albastru și galben deasupra. Pe măsură ce nuanța s-a schimbat, a ascuns versiunea semnăturii sale pe care o folosea cu literele I, V și M împletite ca o monogramă. Astăzi, monograma este abia vizibilă.

Foto credit: Mauritshuis