Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Chipul pe care Manet l-a pictat de 40 de ori
eva gonzales manet

Chipul pe care Manet l-a pictat de 40 de ori

Eva Gonzalès nu numai că a avut norocul să se nască la Paris în anii 1840, într-o perioadă în care lumea artistică a orașului trăia o profundă revoluție artistică, dar s-a născut cu părinți care i-au permis să participe la această revoluție. Fiica unui scriitor spaniol și a unui muzician belgian, a început să ia lecții de pictură de la Charles Chaplin (fără nicio legătură cu actorul comic englez).

Chaplin, un pictor academic apreciat, a învățat-o pe Gonzalès bazele stabilite de vechii maeștri ai secolelor anterioare. Cu toate acestea, cariera sa a luat avânt abia în 1869, când l-a întâlnit pe pionierul impresionist Édouard Manet, în timpul unei vizite la atelierul unui alt pictor.

Impresionat mai degrabă de frumusețea ei decât de abilitățile sale de pictor, Manet a făcut-o modelul său înainte ca aceasta să-i devină elevă, alăturându-se unui grup de alte artiste tinere, aspirante și cu succes diferit, printre care Berthe Morisot. Manet, care șocase anterior publicul parizian cu picturi precum „Olympia” și „Le Déjeuner sur l’herbe”, s-a apucat rapid să lucreze la portretul ei.

Spre deosebire de femeile din aceste două tablouri, a căror nuditate ocazională, nemitologizată, a devenit subiectul unei ample controverse, Manet a pictat-o pe Gonzalès îmbrăcată, într-o rochie albă mare, și lucrând la un tablou al ei.

Portretul din 1870 este un alt indicator al stilului său impresionist. În timp ce picturile academice ale perioadei par adesea statice și puse în scenă, Manet era interesat să surprindă acțiuni, expresii și gesturi în fracțiuni de secundă. Aici, el își pictează eleva în timp ce aceasta se întoarce de la pânză la privitor, cu ochii ațintiți spre ceva sau cineva din afară.

Deși s-a descurcat mai bine cu criticii, Morisot ar fi fost geloasă pe relația lui Gonzalès cu Manet și pe multele ore pe care aceasta le petrecea stând pentru portretele lui. Manet nu se grăbea pentru că îi plăcea să petreacă timp cu Gonzalès – deși se zvonea că aveau o aventură – ci pentru că era nemulțumit de munca sa.

Radiografie a tabloului

Înainte de o expoziție din 2022, National Gallery din Londra a efectuat radiografii ale tabloului și a descoperit că Manet a refăcut imaginea de peste 40 de ori înainte de a renunța frustrat. Pictura inferioară arată că Manet s-a luptat în special cu chipul și poziția lui Gonzalès, trecând prin mai multe poziții înainte de a ajunge la cea pe care o cunoaștem astăzi. De asemenea, a adus modificări țesăturii și mobilierului, detalii de fundal care, în ochii lui, nu erau deloc banale.

Aceasta nu a fost singura dată când Manet a avut dificultăți în a o picta pe Gonzalès; odată a așteptat până în ultima zi pentru a prezenta la o expoziție un desen în creion înșelător de simplist al acesteia.

Adoptând stilul impresionist al profesorului său, Gonzalès și-a expus lucrările la Galeria Georges Petit și la birourile revistei de artă L’Art. În 1883, la vârsta de 34 de ani, a murit la naștere, la cinci zile după moartea lui Manet, care avea 51 de ani. Moștenirea sa a supraviețuit dispariției sale, câștigând expoziții la Salons de La Vie Moderne în 1885 și la Salon d’Automne în 1907.