Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portretul Evei Gonzalès realizat de Édouard Manet – expus la National Gallery
discover manet

Portretul Evei Gonzalès realizat de Édouard Manet – expus la National Gallery

Portretul Evei Gonzalès realizat de Édouard Manet va fi expus la National Gallery din Londra timp de aproape trei luni, în cadrul unui eveniment care se concentrează pe o singură lucrare, încercând să descopere noi valenţe ale acesteia.

Opera este expusă în perioada 21 octombrie 2022 – 15 ianuarie 2023.

Discover Manet and Eva Gonzalès”, incursiune în lumea operei şi a biografiei din spatele creaţiei

Tabloul „Discover Manet and Eva Gonzalès” reprezintă o incursiune în lumea operei, dar şi a biografiei din spatele creaţiei.

Eva Gonzalès a fost singura elevă a lui Manet, lucru ce face ca acest portret să fie văzut într-o nouă perspectivă.

Fiica scriitorului Emmanuel Gonzalès a intrat în studioul de creaţie al lui Manet în 1869, când ea avea 22 de ani. Expoziţia de la National Gallery este o ocazie pentru a afla mai multe despre viaţa ei şi relaţia cu maestrul. Eva Gonzalès a fost cunoscută în lumea artiştilor plastici impresionişti şi este un exemplu rar de creatoare din acea perioadă.

Pictura lui Manet este prezentată „în oglindă” cu autoportrete realizate de femei şi portrete ale lor create de colegi sau profesori. Printre artistele ale căror lucrări sunt puse în lumină se numără Elisabeth Louise Vigée Le Brun (1755–1842), Angelica Kauffmann (1741–1807), Berthe Morisot (1841–1895), Alfred Stevens (1823–1906) şi Laura Knight (1877–1970).

De asemenea, tabloul lui Manet a fost examinat cu cele mai noi tehnologii, inclusiv diverse tipuri de scanare, care au descoperit maniera în care lucra artistul. Cei de la National Gallery spun că noile descoperiri vor face ca vizitatorii să se simtă de parcă ar sta în spatele lui Manet, în timp ce pictează această lucrare.

Într-o măsură, expoziţia de la National Gallery este şi o incursiune în existenţa artistelor din acea perioadă.

Credit foto: National Gallery