Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Chipuri și vederi în opera lui Löwendal
george lowendal, expozitie, muzeul de arta craiova

Chipuri și vederi în opera lui Löwendal

Expoziția „Chipuri și vederi în opera lui Löwendal” marchează la Muzeul de Artă Craiova șase decenii de la moartea artistului George Löwendal (1897-1964). Aceasta, organizată împreună cu Fundația Löwendal, va fi vernisată în 15 noiembrie în prezența Ariadnei Löwendal-Dănilă – președinta Fundației Löwendal, prof. dr. Ruxandra Demetrescu și dr. Cristina Cojocaru – critici și istorici de artă, curatoarele expoziției, și a lui Emilian Ștefârță, managerul Muzeului de Artă Craiova.

„Chipuri și vederi în opera lui Löwendal” relevă forţa creatoare a acestui artist prolific, a cărui operă acoperă genuri şi stiluri diferite, de la portrete de factură expresionistă, la peisaje influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului, până la pictură religioasă neobizantină. Sunt expuse aproximativ 60 de lucrări aparţinând Fundaţiei Löwendal și selecția ilustrează aspecte semnificative din activitatea artistică a lui George Löwendal.

Despre George Löwendal

Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu rădăcini princiare daneze, George Löwendal a ajuns în România după Primul Război Mondial. El a poposit mai întâi la București (1921-1925) stabilindu-se ulterior, pentru un deceniu, la Cernăuți, unde a lucrat ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatului Teatru Național.

Modernitatea înnoitoare cultivată de Löwendal în lumea, prin excelență citadină, a Cernăuților din anii interbelici, s-a îmbinat cu filonul tradiționalist regăsit odată cu descoperirea Bucovinei, cu peisajele, mănăstirile și, mai ales, cu țăranii săi. Revelația unui teritoriu neafectat de civilizația modernă, industrială și citadină, avea să devină o constantă în creația lui George Löwendal: vreme de trei decenii el a pictat chipuri și vederi din satele României, cu precădere cele bucovinene. Figurile de țărani și țărănci create de artist constituie o galerie de portrete unică în pictura românească modernă: realizate de-a lungul a trei decenii (1933–1963), aceste „chipuri” au fost realizate cu precizia unui pictor „etnograf”, preocupat să documenteze cât mai fidel „înregistrările” sale vizuale.

Astfel, Löwendal și-a împărțit atenția între „chipuri” și „vederi”. În cea de-a doua categorie intră peisajele și mănăstirile, pe care le-a pictat cu ochiul unui pittore vedutista, interesat nu de impresia unui colț de natură, ci de înregistrarea fidelă, recognoscibilă, a unui fragment monumental de natură sau a unui monument emblematic. Löwendal a respectat demnitatea motivului, realizând peisaje ce conțin elementul „pitoresc” în sensul etimologic al cuvântului, adică de obiect demn de a fi reprezentat.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul de Artă Craiova până în 12 februarie 2025 și poate fi vizitată de marți până duminică, între 10:00 și 17:00. Accesul general este gratuit în prima zi de miercuri a fiecărei luni.