Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cinci lucruri de știut despre Vermeer
girl with a pearl earring, vermeer

Cinci lucruri de știut despre Vermeer

Johannes Vermeer (1632-1675), căruia Rijksmuseum din Amsterdam îi consacră o mare expoziție, care se deschide la 10 februarie, a rămas mult timp relativ în uitare după moartea sa, înainte de a deveni unul dintre cei mai admirați pictori din lume.

Iată cinci lucruri de știut despre artistul olandez:

„Sfinxul din Delft”

Se știu puține lucruri despre scurta sa viață. De aici și porecla de „Sfinxul din Delft”. Născut în 1632 în acest oraș olandez din apropiere de Haga, el a murit la 43 de ani. A crescut într-o familie calvină de negustori medii, cu un tată instabil și excentric care a avut în paralel și o carieră de negustor de artă. Convertit la catolicism, s-a căsătorit cu Catharina, o femeie bogată cu care a avut unsprezece copii. La fel ca tatăl său, a fost și comerciant de artă renumit și expert și, la fel ca tatăl său, a murit îndatorat. Văduva lui va garanta brutarului cu două dintre pânzele sale o datorie uriașă de 726 de florini, echivalentul a doi-trei ani de pâine.

Mult timp relativ uitat

În timpul vieții, s-a bucurat de o reputație de artist inovator și de protecția comandatarilor bogați. Dar, în afară de câțiva colecționari luminați, cea mai mare parte a operei sale a căzut rapid în uitare după moartea sa. Abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost redescoperită. Datorită criticului de artă și jurnalistului francez Théophile Thoré-Burger. Asistăm, așadar, la o adevărată vânătoare de lucrări – rare – ale artistului care s-a impus în secolul XX ca unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei.

Vermeer: adevărat sau fals

Atrași de această nouă celebritate, falsurile înfloresc. „Falsele tablouri Vermeer se înmulțesc… Mai ales că unele dintre picturile sale au dispărut de-a lungul secolelor și există puține informații despre acest artist care, în mod neobișnuit, nu a lăsat nicio schiță sau crochiu. Astăzi, doar treizeci de tablouri i se atribuie cu certitudine. Și dezbaterile stârnesc furia unora. Este cazul „Girl with flute”, expus la Amsterdam. A fost împrumutat de Galeria Națională de Artă din Washington, dar muzeul a concluzionat recent, după expertiză, că lucrarea nu este a maestrului, ci probabil a unui elev. Rijksmuseum a ales să-i păstreze atribuirea lui Vermeer și să-l mențină în retrospectiva sa.

the lacemaker vermeer

„The Lacemaker”

a lady writing johannes vermeer„A lady writing”

Camera obscură

Pânzele lui Vermeer pot fi recunoscute după perspectivele lor impecabile, cu atât mai uluitoare cu cât artistul nu a folosit niciun ghid sau studii pregătitoare. Potrivit unei biografii recente, fostul protestant a fost instruit în această tehnică a „camerei obscure” – care permite luminii reflectate de obiecte să fie proiectată pe o suprafață plană – de către preoții iezuiți a căror biserică subterană se învecina cu casa lui. Camera întunecată, considerată de iezuiți drept un instrument de observare a luminii divine, îi permitea să se concentreze asupra unui element esențial al picturii, cum ar fi, de exemplu, firul din „The Lacemaker”, în timp ce alte zone sunt în mod deliberat estompate.

Vermeer cel care a inspirat

Câștigând faima la începutul secolului al XX-lea, Vermeer a fost acceptat în unanimitate de artiști, atât în ​​literatură, cât și în pictură, apoi în cinema. Renoir a fost cucerit de „The Lacemaker”, despre care Dali a oferit propria sa versiune. Van Gogh lăuda „paleta acestui pictor ciudat”. Iar „View of Delft”, descrisă de Proust drept „cea mai frumoasă pictură din lume” este, potrivit lui Pissarro, „o capodoperă care se apropie de impresioniști”.

Un tablou al maestrului olandez este motivul crimei într-unul dintre romanele Agathei Christie, în timp ce un episod din serialul „Sherlock” este despre descoperirea uneia dintre picturile sale necunoscute. Vermeer a inspirat și o carte pentru copii, un brand francez de lactate sau chiar un roman de succes al americancei Tracy Chevalier, transpus pe ecran cu același succes.

Foto credit: „Girl with pearl earring”, Muzeul Mauritshuis din Haga