Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rijksmuseum lansează o experiență digitală Vermeer și prelungește orarul de vizitare a retrospectivei ca urmare a solicitărilor fără precedent
girl with a pearl earring, vermeer

Rijksmuseum lansează o experiență digitală Vermeer și prelungește orarul de vizitare a retrospectivei ca urmare a solicitărilor fără precedent

Rijksmuseum a anunțat că pentru retrospectiva Johannes Vermeer din perioada 10 februarie – 4 iunie 2023 va prelungi programul de vizitare până la ora 22:00, în serile de joi, vineri și sâmbătă, în urma cererii fără precedent venite din partea publicului.

Mai mult de 100.000 de bilete au fost deja vândute cu o lună înainte de deschiderea expoziției, cea mai amplă dedicată vreodată pictorului olandez. Niciodată până acum Rijksmuseum nu a primit o asemenea cerere înainte de deschiderea unei expoziții.

Muzeul olandez a anunțat și lansarea experienței digitale „Closer to Johannes Vermeer”, disponibilă gratuit pentru toți iubitorii Vermeer din întreaga lume.

Actorul Stephen Fry și actrița Joy Delima, în engleză, respectiv olandeză, vor ghida vizitatorii online pentru a explora opera și viața personală a artistului. Folosind cea mai recentă tehnologie disponibilă, pentru prima dată vizitatorii vor putea amplifica cele mai mici particule de pigment cu detalii clare prin fotografii de rezoluție ultra-înaltă ale unor picturi Vermeer.

Doar 37 de lucrări Vermeer cunoscute

Johannes Vermeer (1632-1675) a trăit și a lucrat în Delft. Artistul este celebru în întreaga lume pentru portretele sale introvertite în scene domestice calme, claritatea și culoarea fără egal a luminii sale și utilizarea convingătoare a iluziei.

Vermeer (spre deosebire de Rembrandt, de exemplu) a lăsat în urmă un număr foarte mic de lucrări – îi sunt atribuite 37 de lucrări.

Pentru prima dată în istoria sa, Rijksmuseum organizează o expoziție cu lucrări ale lui Johannes Vermeer din secolul al XVII-lea. Cele 28 de picturi Vermeer reunite din întreaga lume fac din aceasta cea mai mare expoziție dedicată vreodată operei artistului.

Cercetarea istorică și tehnică a artei care se desfășoară în perioada premergătoare expoziției examinează viața lui ca om și artist, motivațiile și alegerile sale artistice și procesul de pictură în sine.