Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cinci muzee pentru bijuterii de cinci stele
Brățară elenistică sub formă de șarpe, Muzeul Bijuteriilor din Pforzheim

Cinci muzee pentru bijuterii de cinci stele

Sunt bijuteriile o formă de artă sau doar cea mai frumoasă parte a manufacturii? Este o întrebare la care nu se poate răspunde cu ușurință, dar căutarea merită începută.

Bijuteriile au o istorie de peste 5.000 de ani, atunci când ele erau doar bucăți de piatră sau scoică destinate a funcționa ca amulete aducătoare de noroc. În timp, ele au devenit indispensabile pentru afișarea statutului, pentru a marca un rol social sau doar pentru a stârni invidia.

Există câteva muzee în lume care se pot mândri cu colecții ce pot produce o îndrăgostire instantanee.

Victoria & Albert Museum, Londra

Printre punctele de atracție se numără un pieptar celtic din aur, pandantive cu bijuterii dăruite de Elisabeta I curtenilor săi, diamante purtate de Ecaterina cea Mare a Rusiei, bijuterii ale designerului art-nouveau Réné Lalique, diademe cu diamante de la Cartier și lucrări contemporane purtate în decursul vremii de Beyonce ori Freddie Mercury.

Piesa de rezistență este o coroană (foto) primită în dar de Regina Victoria cu ocazia nunții, de la soțul ei, Prințul Albert.

Coroana este montată cu diamante încrustate în argint, cu 11 safire tăiate în trepte, de formă octogonală și cap de vițel, montate în aur. Piesa a fost concepută pentru a se potrivi cu o broșă cu safire și diamante pe care Albert i-a dăruit-o Victoriei cu o zi înainte de nunta lor.

Coroana reginei Victoria, V&A Museum, Londra

Coroana reginei Victoria, V&A Museum, Londra

Muzeul bijuteriilor din Pforzheim, Germania

La jumătatea distanței dintre Stuttgart și Karlshrue, în localitatea Pforzheim, muzeul dedicat istoriei bijuteriilor este considerat unul dintre cele mai importante de acest gen din întreaga lume. Muzeul bijuteriilor prezintă o diversitate de podoabe care se întinde pe o perioadă de peste 5.000 de ani, cu aproape 2.000 de exponate, inclusiv o colecție extinsă de inele.

Colecția include comori din antichitatea greco-romană, Renaștere și Jugendstil/Art Nouveau, precum și bijuterii de artă contemporană.

Una dintre piesele de rezistență este o brățară elenistică veche de aproximativ două milenii și jumătate (foto)

Brățară elenistică sub formă de șarpe, Muzeul Bijuteriilor din Pforzheim

Brățară elenistică sub formă de șarpe, Muzeul Bijuteriilor din Pforzheim

Galeria bijuteriilor, Muzeul de Arte Decorative din Paris

Bijuteriile sunt expuse în spatele unor pereți mari de sticlă care acoperă întreaga galerie. După câteva piese reprezentative din Evul Mediu și Renaștere, colecțiile oferă exemple frumoase de bijuterii din secolul al XVIII-lea și o gamă largă de creații din secolul al XIX-lea, datorită colecției donate de bijutierul Henri Vever în 1924. Art Nouveau este reprezentat de o colecție excepțională de bijuterii de René Lalique, Georges Fouquet, Lucien Gaillard și Vever. Perioada Art Deco și anii 1930 sunt ilustrate în principal de designeri precum Raymond Templier, Jean Després, Jean Fouquet și de marile case din Place Vendôme, Boucheron și Cartier. O selecție de bijuterii chinezești, japoneze și indiene este grupată în centrul spațiului în vitrine cu coloane.

Galeria bijuteriilor, Muzeul de Arte Decorative din Paris

Galeria bijuteriilor, Muzeul de Arte Decorative din Paris

Muzeul de Arte Frumoase din Boston, Statele Unite

Într-o galerie recent renovată, pot fi admirate o parte însemnată dintre cele 22.000 de piese de podoabă din colecția MFA din Boston. De la artefacte antice la bijuterii fine și până la modele realizate de artiști contemporani, prezentarea leagă obiecte care acoperă 4.000 de ani.

Una dintre piesele de rezistență este broșa Jali (foto), cu diamante tăiate special și smarald columbian, inspirată de formele obloanelor ornamentale de fereastră din India și Pakistan.

Broșa Jali este adăpostită de o vitrină specială, Jewel Tones (Tonuri de bijuterie), care pune în evidență piese din toate epocile, inclusiv un colier Bulgari din anii 1980 și un colier Art Nouveau de început de secol XX, cu peridot și smalț încrustat.

Broșa Jali, MFA Boston

Broșa Jali, MFA Boston

Muzeul Patek Philippe, Geneva

Pentru un altfel de public de bijuterii, probabil dominat de bărbați, există și un muzeul de specialitate, care însumează una dintre cele mai valoroase colecții de ceasuri din lume.

Aproximativ 2.500 de ceasuri, automate, obiecte prețioase și miniaturi de portrete pe email invită vizitatorul într-o călătorie fabuloasă prin cinci secole de artă orologieră geneveză, elvețiană și europeană, propunând totodată o imagine panoramică a producției Patek Philippe începând cu 1839.

Una dintre piesele de rezistență este, fără îndoială, primul ceas de mână cu calendar perpetuu din lume. Timp de peste 250 de ani, inventarea unui mecanism cu un calendar perpetuu fiabil a lăsat perplex pe mulți ceasornicari. Montarea dispozitivului într-un ceas de mână de mici dimensiuni a fost probabil o provocare și mai mare.

Ceasul Patek Philippe, model 97975, 1925

Ceasul Patek Philippe, model 97975, 1925