Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Câștigătorii concursului de design de bijuterie contemporană „Timeless Jewelry” de la Muzeul de Artă Brașov
muzeul de artă brașov

Câștigătorii concursului de design de bijuterie contemporană „Timeless Jewelry” de la Muzeul de Artă Brașov

Cinci proiecte de bijuterie contemporană inspirate din opere de artă aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov au fost alese câștigătoare din cele 17 depuse în concursul „Timeless Jewelry” derulat de instituție. Propunerile participanților au fost variate, atât din pespectiva materialelor, cât și a abordării tematice.

Concursul de design de bijuterie contemporană „Timeless Jewelry” a fost lansat pe 18 iulie 2023 de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Organizatorii au invitat creatorii din România să surprindă esența și să interpreteze arta clasică prin creații contemporane și atemporale, aducând astfel o perspectivă nouă asupra modalităților de valorificare a patrimoniului.

Câștigătorii celor cinci premii de câte 10.000 de lei sunt: Simona Gîrbou – Glow-Up Trecut & Prezent: Bijuteria Doamnei Prișcu; Diana Toboșaru – Atemporal; Veronica Opriș Angelescu – Colecția Miss Closius; Mădălina Tudor Rădulea – Vanda; Daniel Tudor – Cercei Regina Maria.

Juriul concursului „Timeless Jewelry” a fost format din experți de renume în domeniul artelor și designului, fiecare având o experiență profesională și recunoaștere în domeniul lor: Cristina Felipe, designer și cercetător, fondatoarea a PIN – Associação Portuguesa de Joalharia Contemporânea (2004-2023) și Bienala de bijuterii contemporane din Lisabona – Cold Sweat (2021); David Sandu, fondatorul și curatorul Romanian Jewelry Week; Ana-Maria Ludatșer, directorul general al Muzeului Național Cotroceni; Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov; Bogdan Hojbotă, președintele Filialei de Arte Decorative UAP București.

„Am apreciat originalitatea propunerilor și narațiunile construite de artiști în jurul bijuteriilor create. Proiectele incluse în acest proiect poartă amprenta elementelor de patrimoniu care le-au inspirat, fiind în același timp bijuterii inedite, atemporale”, a transmis Bianca-Maria Bălșan, manager Muzeul de Artă Brașov.

Cristina Felipe a menționat: „Luând în considerare criteriile și obiectivul acestei competiții provocatoare și oportune, în calitate de membru al juriului am acordat prioritate caracterului contemporan al conceptului și formei, rigurozității în prezentare și viabilității producției. Am apreciat maniera dedicată în care toți concurenții au reflectat asupra provocării și au scris despre conceptele lor”.

Serie limitată de bijuterii, în microexpoziții

Cei cinci câștigători vor realiza o serie limitată a bijuteriilor care va fi promovată prin intermediul unor microexpoziții organizate de partenerii implicați în proiect: 4 – 8 octombrie, la Romanian Jewelry Week, apoi la Muzeul Național Cotroceni.

Muzeul de Artă Brașov va organiza tot în luna octombrie o expoziție cuprinzând opere de artă din propriul patrimoniu care au servit drept surse de inspirație pentru creatori, alături de cele 5 proiecte de bijuterie contemporană câștigătoare.

Concursul „Timeless Jewelry” a fost lansat în cadrul proiectului „Ecouri ale prestigiului” inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).