Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cincizeci de fotografe din două secole, în expoziție la Florența
marion post wolcott

Cincizeci de fotografe din două secole, în expoziție la Florența

Cincizeci de femei care au realizat fotografie și au influențat domeniul în ultimele două secole sunt incluse în expoziția „Fotografe! Women photographers: Alinari Archives to Contemporary Perspectives” de la Villa Bardini și Forte di Belvedere din Florența.

În urmă cu aproximativ două secole, două noi metode de captare a imaginii au fost prezentate la câteva săptămâni distanță, în 1839: dagherotipul, în Franța, și calotipul, în Anglia. Invențiile bărbaților în cauză, care de regulă restricționau și accesul la echipamentul necesar pentru realizarea imaginilor, au marcat începuturile fotografiei.

Femeile au fost fotografe profesioniste încă de la invenția acesteia, chiar dacă numele, contribuțiile și munca lor tind să fie mai puțin cunoscute, precum Bertha Beckman, prima fotografă profesionistă din lume.

leba

Bernardine Caroline Théodora Hirza Lejeune (LEBA), Ritratto maschile in uniforme, iulie 1853

Retrospective dedicate fotografelor

De puțin timp, instituții de renume, precum MoMa și Met, au organizat retrospective importante, în încercarea de a repara această nedreptate.

Cel mai recent, la Villa Bardini și Forte di Belvedere din Florența a fost inaugurată o expoziție ce aduce laolaltă fotografe din istorica Arhivă Alinari a orașului, care include o colecție de mai mult de 5 milioane de materiale, o bibliotecă fotografică și instrumente vechi strânse de cea mai veche firmă de gen din lume. Alinari datează din 1852.

Curatoriată de Emanuela Sesti și Walter Guadagnini, „Fotografe! Women photographers: Alinari Archives to Contemporary Perspectives”, deschisă până pe 2 octombrie, include 50 de fotografe din ultimele două secole.

Printre acestea se numără celebrele Julia Margaret Cameron, Margaret Bourke-White și Diane Arbus, dar și nume care rareori au fost expuse sau chiar deloc.

Foto: Marion Post Wolcott – Jorena Pettway alege mazăre în afumătoarea ei, Alabama, mai 1939, pentru Farm Security Administration. Arhiva Alinari