Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cineastul John Akomfrah va reprezenta Marea Britanie la Bienala de Artă de la Veneția 2024
bienala de arta, pavilion central

Cineastul John Akomfrah va reprezenta Marea Britanie la Bienala de Artă de la Veneția 2024

Cineastul John Akomfrah a fost ales să reprezinte Marea Britanie la următoarea Bienală de Artă de la Veneția, care va fi inaugurată în aprilie 2024.

Deși momentan sunt cunoscute puține detalii despre pavilionul lui Akomfrah, acesta reprezintă una dintre cele mai așteptate expoziții naționale de la Bienala de la Veneția din 2024. Influent pentru mai multe generații de artiști din Regatul Unit și nu numai, Akomfrah a fost decorat anul acesta cu însemnele de cavaler. În plus, pavilionul britanic a primit Leul de Aur în 2022, Sonia Boyce câștigând premiul cel mai important al expoziției.

John Akomfrah (n. 4 mai 1957) este cunoscut pentru explorarea nedreptății rasiale, a migrației și a crizei climatice în filmele și instalațiile sale. Între filmele realizate de artistul de origine ghaneză – scurtmetraje, producții de ficțiune și documentare – se numără „The Nine Muses” și „Seven Songs for Malcolm X”.

Akomfrah, de la Black Audio Film Collective la instalații solo

Akomfrah a devenit celebru ca parte din Black Audio Film Collective, ai cărui membri au folosit imaginea pentru a medita asupra fluxului de idei din întreaga lume și asupra gândirii postcoloniale. „Handsworth Songs”, filmul din 1986 al grupului despre revoltele care au avut loc în Handsworth și în Londra cu un an înainte, este acum considerat un clasic.

După ce Black Audio Film Collective s-a desființat, la sfârșitul anilor ’90, Akomfrah a început să lucreze solo.

În prezent, el produce instalații de mari dimensiuni care prezintă o serie de imagini – unele însușite, altele nou filmate de el și de colaboratorii lui – legate de schimbările climatice, rasism, colonialism, studii culturale și, cel mai recent, de pandemia de Covid-19 și de uciderea lui George Floyd, care a stârnit o serie de proteste în SUA și în lume.

Lucrările lui au fost prezentate la Bienala de la Veneția de două ori – în expoziția principală a ediției din 2015 și în Pavilionul Ghanez al ediției din 2017.

Filmele lui au fost proiectate și la Festivalul de Film de la Veneția, eveniment înfrățit cu Bienala de Artă.

Pavilionul britanic se numără printre puținele pavilioane naționale care au fost anunțate până în prezent pentru Bienala de Artă de la Veneția din 2024. Guerreiro do Divino Amor, tânăr artist elvețiano-brazilian, a fost ales pentru a realiza Pavilionul Elveției, Julien Creuzet va reprezenta Franța, Pakui Hardware va reprezenta Lituania, iar Edith Karlson va reprezenta Estonia.

Adriano Pedrosa va organiza expoziția principală, care nu are legătură cu pavilioanele naționale, și el este primul sud-american curator al celui mai important festival de artă din lume.