Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Barcelona
panoramic,view,of,placa,d'espanya.,this,iconic,square,is,located

City Break Art – Barcelona

Barcelona, oraș al artelor, definit de arhitectura lui Antoni Gaudí și arta lui Joan Miró, este o destinație potrivită pentru o vacanță extinsă, dar și pentru un city break.

Pentru câteva zile petrecute aici, Curatorial.ro recomandă plimbări lungi, pentru că arta se găsește la tot pasul, dar și câteva expoziții în spații emblematice.

EXPERIENȚE IMERSIVE

Lumea lui Banksy

O incursiune în lumea misteriosului Banksy – artist de origine engleză, cel puțin după dovezile existente până acum – e posibilă la Espacio Trafalgar.

Maestrul street art poate fi descoperit prin 100 de lucrări, într-o experiență imersivă.

Expoziția, ca toate cele dedicate lui Banksy, nu este autorizată de artist. Ea este deschisă până pe 8 noiembrie 2022.

Casa Batlló

Casa Batlló, una dintre cele mai frumoase și complexe construcții proiectate de Gaudí, este subiectul unei experiențe imersive.

Vizitatorul pătrunde în mintea genialului arhitect, datorită tehnologiei avansate. O expoziție pentru care au fost folosite inteligența artificială, realitatea augmentată și învățarea automatizată.

Rezultatul final este reprezentat de proiecții volumetrice imposibile, senzori de mișcare, sunet binaural, spații imersive nemaivăzute, o experiență ce implică toate cele cinci simțuri.

Au fost delimitate două noi încăperi în Casa Batlló – Gaudi Dôme, cu mai mult de o mie de ecrane, 21 de canale audio ce recreează sunetele naturii și 38 de proiectoare volumetrice, unde e prezentat „The inspiration of genius”, creat de regizorul Miguel Alonso; și Gaudi Cube, un cub unic cu șase laturi din led-uri care prezintă opera „In mintea lui Gaudí” a artistului digital Refik Anadol.

Întreaga experiență este disponibilă până pe 30 septembrie 2022.

Gràcia – Parc Güell

O expoziție dedicată lui Gaudí poate fi vizitată în Gràcia – Parc Güell, până pe 7 noiembrie 2022, și poate fi folositoare ca introducere în opera celui mai important arhitect catalan.

Aceasta a fost realizată cu tehnologie 4D și realitatea augmentată, astfel că sunt lesne de descoperit misterele din spatele elementelor arhitecturale folosite de Gaudí.

JOAN MIRÓ

Miró. Cea mai intimă moștenire

Joan Miró (1893 – 1983) a păstrat desene și schițe de la începutul carierei sale și până spre final, iar acestea servesc acum drept unealtă de analiză a operei lui, a evoluției acesteia.

Lucrările au fost date de artistul din Barcelona soției lui, Pilar Juncosa, fiicei lui, Dolors Miró, și nepoților.

În expoziție se află circa 180 de piese ce reprezintă perioada 1910 (când artistul avea 17 ani) – 1976.

Expoziția este deschisă la Fundació Joan Miró Barcelona până pe 26 septembrie 2022.

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ AL CATALONIEI

MNAC, aflat în inima Barcelonei, și-a înnoit discursul expozițional și, în același timp, a mărit numărul încăperilor în care se află colecția permanentă de artă modernă, cu spațiu dedicat artei create în timpul Războiului Civil Spaniol (1936 – 1939).

În total, 108 lucrări sunt nou expuse, inclusiv picturi, desene, fotografii, gravuri, sculpturi, publicații ilustrate, bancnote, afișe și filme.

Expuse sunt și lucrări semnate de 43 de artiști, unii fiind prezentați acum pentru prima dată la MNAC, și un set de 57 de lucrări din depozitul muzeului, care se află acum în premieră în încăperile muzeului dedicate colecției permanente. În plus, sunt expuse în premieră lucrări recent achiziționate din colecții private.

Lucrările pot fi vizionate aici până pe 31 ianuarie 2023.

Joseph Mallord William Turner

O sută de picturi, desene, schițe și gravuri care prezintă evoluția compoziției pictorului romantic englez Joseph Mallord William Turner sunt expuse până pe 11 noiembrie 2022 în cadrul muzeului.

„Turner, lumina este culoare” explorează fascinația pictorului pentru vreme și fenomene atmosferice, de la începutul carierei, în anii 1790, până la finalul anilor 1840.

JMW Turner este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți pictori peisagiști din perioada Romantică, grație modului în care a folosit culoarea pentru a reda lumina.