City Break Art – Istanbul
Istanbul, oraș care a fost martor la mărirea și decăderea imperiilor, este renumit pentru istoria sa bogată, cultura vibrantă și gastronomia variată. Amestecul de culturi de-a lungul secolelor face din capitala vechiului Imperiu Otoman (până în 1923), oraș cunoscut și sub denumirile vechi de Bizanț și Constantinopol, să fie centrul cultural și economic al Turciei.
Hagia Sofia nu trebuie ratată și este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Istanbul. Lista e completată de Palatul Dolmabahce, situat din 1800 pe malul apei, în strâmtoarea Bosfor, Moscheea Albastră și Piața de mirodenii.
Curatorial.ro a ales câteva destinații artistice pentru un city break în cel mai mare oraș al Europei și singurul care este împărțit cu Asia.
Galeria Zilberman
Galeria Zilberman din cartierul Beyoğlu găzduiește până în 2 august o expoziție cu lucrări de ale artistului turc Erinç Seymen.
„Kīpuka”, în care sunt prezentate lucrări recente ale artistului, creează un dialog captivant între dezastru, temporalitate și control.
Expoziția își ia numele de la cuvântul hawaiian care înseamnă o insulă formată de fluxurile de lavă – un teritoriu care supraviețuiește și se păstrează în mijlocul haosului și al dezastrelor. Această separare fizică servește drept metaforă pentru o stare de izolare sau de detașare de lumea exterioară. În expoziție, Seymen subliniază discrepanța dintre granițele cunoașterii și necunoașterii.
Expoziția explorează temporalitatea dezastrului, împletind o traiectorie de atemporalitate a tragediei prin evidențierea unor cazuri din mitologie și istorie.
Istanbul Modern
Muzeul de artă modernă din Istanbul găzduiește mai multe expoziții temporare în această perioadă.
„Olafur Eliasson: Your unexpected encounter”, deschisă până în 9 februarie 2025, reunește instalații ale artistului islandezo-denez Olafur Eliasson compuse din lumină și elemente sculpturale de înaltă tehnologie. Lucrările lui vorbesc despre însăși natura percepției, în special despre mediu. Între cele 40 de lucrări din această expoziție se află una nouă, intitulată „Dusk to dawn, Bosporus”, care este descrisă printr-o imagine a unor geamuri de sticlă multicolore sprijinite de un perete.
„The Photographer’s Testimony/ Mărturia fotografului”, deschisă până în 20 octombrie, prezintă o selecție amplă de lucrări ale lui Ozan Sağdıç (n. 1934), unul dintre cele mai importante nume din istoria fotografiei din Turcia. Expoziția se concentrează pe fotografia documentară, punând în prim plan istoria socială, politică, economică, culturală și vizuală a țării, din anii 1950 până în prezent.
Documentând transformarea Turciei din perspective multiple pe parcursul carierei lui de 70 de ani, Ozan Sağdıç joacă un rol esențial în formarea memoriei vizuale a țării, în special într-o perioadă în care fotografia era mai puțin practicată.
„Floating Islands”, cea de-a noua expoziție cu lucrări din patrimoniul Istanbul Modern, pe lângă galeria de expoziții permanente, cuprinde mai multe spații din clădire. Expoziția prezintă o selecție cronologică din colecția muzeului care urmărește dezvoltarea și transformarea scenei artistice din Turcia după 1945. Atingând subiecte și abordări diferite, de la picturi figurative la instalații și videoclipuri, selecția dezvăluie interacțiunile dintre artiști.
„Renzo Piano: Genius Loci”, deschisă până în 31 decembrie, se concentrează pe arhitectura noii clădiri a Istanbul Modern și pe procesul de proiectare și construcție, care s-a întins pe parcursul a șase ani. Concepută de Renzo Piano Building Workshop (RPBW), noua clădire a luat locul imobilului în care Istanbul Modern și-a deschis porțile în 2004 ca primul muzeu de artă modernă și contemporană din Turcia.
Noua clădire a muzeului Istanbul Modern, proiectată de arhitectul Renzo Piano, laureat al premiului Pritzker, a fost inaugurată la 4 mai 2023. Are o suprafață de 10.200 de metri pătrați, cu spații dedicate expozițiilor temporare și permanente, programelor educaționale, proiecțiilor de filme și o cafenea.