Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noua clădire a muzeului Istanbul Modern, inaugurată 
istanbul modern foto cemal emden

Noua clădire a muzeului Istanbul Modern, inaugurată 

Noua clădire a muzeului Istanbul Modern, proiectată de arhitectul Renzo Piano, laureat al premiului Pritzker, inaugurată pe 4 mai are o suprafață de 10.200 de metri pătrați, cu spații dedicate expozițiilor temporare și permanente, programelor educaționale, proiecțiilor de filme și o cafenea.

Este situată într-un cartier istoric de pe malul Karaköy din Istanbul, unde se întâlnesc strâmtoarea Bosfor și golful Cornul de Aur – același loc în care a fost ridicat sediul inițial al muzeului deschis în 2004.

Parterul noului muzeu este înconjurat de sticlă, permițând trecătorilor să vadă două dintre cele mai valoroase opere de artă ale instituției – „False Ceiling” (2005) a lui Richard Wentworth, care se afla și în fosta clădire a Istanbul Modern, și „Your unexpected journey” (2021), o instalație în trei părți, site specific, realizată de Olafur Eliasson, care a fost comandată de muzeu pentru noul spațiu.

O terasă este suspendată deasupra unui bazin și oferă o vedere panoramică asupra Istanbulului și a căilor sale navigabile. „Designul transparent și accesibil al noii clădiri reflectă etosul muzeului: o experiență cu multiple fațete care oferă vizitatorilor expoziții orientate către public și programe inspirate de diversitatea artistică a prezentului”, se arată într-un comunicat al muzeului.

foto cemal emden, istanbul modern

Credit foto: Cemal Emden / Istanbul Modern

Lucrări expuse în premieră

Cinci noi expoziții vor inaugura noul sediu al Istanbul Modern, fiecare dintre ele fiind însoțită de un catalog. Printre acestea se numără „Always Here”, prezentare a 17 lucrări ale unor artiste achiziționate de muzeu începând din 2016, și „Floating Islands”, o expoziție cu 280 de lucrări – multe dintre ele expuse pentru prima dată – care este prezentată ca fiind cea mai cuprinzătoare expoziție de colecție de până acum a Istanbul Modern.

În această din urmă sunt incluse lucrări ale unor artiști turci, printre care Ayșe Erkmen, Nil Yalter și Fahrelnissa Zeid, precum și ale unor personalități internaționale precum Mark Bradford, Alicja Kwade și Haegue Yang. În altă parte a clădirii se află o instalație recent comandată creată de Refik Anadol, care utilizează date de mediu din Bosfor.

Mult timp considerat cel mai important muzeu de artă contemporană din Turcia, Istanbul Modern și-a închis fostul sediu în 2018. Instituția s-a mutat temporar în clădirea Union Française din apropiere, în timp ce a început construcția noii sale clădiri.

Proiectul este unul dintre cele care fac parte din programul de dezvoltare a portului Galata, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, conceput pentru a reamenaja siturile culturale și istorice din cartierul Karaköy. Printre noile atracții se numără restaurante, hoteluri și un terminal pentru nave de croazieră.