Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Milano
milan,,italy, ,march,16,,2023, ,tourists,visit,the

City Break Art – Milano

Milano, unul dintre cele mai populare orașele italiene, a fost de-a lungul secolelor cunoscut sub diverse nume, inclusiv Mediolanum, Borgo Delle Meraviglie și Capitala Mondială a Modei, fiecare reprezentând aspecte ale istoriei și culturii orașului.

Oraș al artelor, Milano oferă multe muzee, capodopere și monumente, numeroase expoziții temporare, spectacole de operă și teatru, concerte și distracții în aer liber. Pe scurt, paleta este bogată.
Curatorial recomandă câteva opriri în timpului unui city break în orașul din nordul Italiei.

Museo del Novecento

Museo del Novecento, situat în inima orașului, în Piazza del Duomo, găzduit de Palazzo dell’Arengario, este unul dintre cele mai importante muzee de artă modernă și contemporană din lume.

De la marii protagoniști ai secolului XX la informații de arhivă, muzeul oferă, pe lângă o colecție expusă permanent, un program de expoziții temporare care cuprinde toate limbajele modernului și contemporanului.

„Archiviale_001”, curatoriată de Mariuccia Casadio, este primul capitol al unui proiect de cercetare care își propune să reconstituie mai mult de 70 de ani din istoria galeriilor private din Milano, cu alegerile lor artistice, relațiile internaționale, evenimentele avangardiste și întâlnirile cu artiștii.
Până la 3 noiembrie, sunt expuse fotografii, invitații, mici cataloage, documente și corespondență. Promovat de Milano Art Community, rețeaua care reunește cele mai importante galerii și instituții din orașul Milano, și găzduit în spațiile Archivi del Novecento, la etajul 4 al Museo del Novecento, acest proiect este și primul pas într-o colaborare între instituțiile publice și cele mai interesante inițiative private.
Muzeul din subordinea municipalității poate fi vizitat de marți până duminică, de la ora 10:00.

Pinacoteca di Brera

Plecând din Piazza del Duomo, trecând pe lângă Teatro alla Scala, ajungeți la Pinacoteca di Brera. Colecția de artă include câteva dintre cele mai mari capodopere din lume – de la Raffaello Sanzio (Rafael) la Giovanni Bellini și Piero della Francesca, de la Caravaggio la Francesco Hayez și Giorgio Morandi.

În această perioadă poate fi vizitată aici „Il Primato del Disegno”, expoziție deschisă până în 18 iulie, care cuprinde desene ale marilor maeștri comparate cu picturile din Pinacoteca di Brera. De la antici la Amedeo Modigliani.

Muzeul e deschis, de marțea până duminica, de la ora 08:30, iar în prima duminică din fiecare lună accesul este gratuit (cu rezervare pe brerabooking.org), la fel ca în toate muzeele de stat și parcurile arheologice, aceasta fiind o inițiativă a Ministerului italian al Culturii.

Galeria Cardi

Urmând direcția nordului, la câteva minute de mers pe jos se află Galeria Cardi, numită acum Cardi Gallery (cu un sediu și la Londra). Fondată în 1972, este una dintre cele mai importante din oraș și este axată pe promovarea activității artiștilor italieni contemporani. Așadar, dacă vreți să faceți descoperiri, este o destinație perfectă.

„Gianpietro Carlesso: Prototipi e Sculture”, deschisă până în 27 iulie, prezintă lucrări ale renumitului sculptor italian Gianpietro Carlesso care „întruchipează armonia prin forma lor organică și abstractă, cu o fluiditate ondulatorie care constituie atât grație, cât și virtute”. Expoziția ocupă cele două etaje ale galeriei și este concepută pentru a oferi vizitatorilor o privire asupra producției artistice a lui Carlesso. Parterul galeriei Cardi este rezervat pentru patru sculpturi de mari dimensiuni care arată capacitatea artistului de a lucra cu diferite materiale. Galeria poate fi vizitată de luni până sâmbătă.