Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Roma
view,of,rome,from,castel,sant'angelo

City Break Art – Roma

Roma este gazda unui patrimoniu cultural de importanță mondială, de la Colosseum și parcul său arheologic, la Vatican și muzeele lui, de la Castelul Sant’Angelo la Galleria Borghese.

Câteva zile petrecute aici pot fi prilej pentru a vizita unele dintre acestea ori expoziții deschise temporar. Curatorial.ro a făcut o selecție.

Italia anilor 1960 – 1975, la Muzeul Romei

O expoziție foto deschisă la Muzeul Romei în cartierul Trastevere documentează vizual Italia anilor 1960 – 1975, perioadă în care au avut loc schimbări socio-economice și culturale importante.

Imaginile și documentele de la Institutul Luce expuse aici reflectă drumul țării spre modernitate.

Curator este Enrico Menduni, unul dintre experții mass-media din Italia. Cele 124 de imagini alb-negru fac trecerea de la finalizarea construcției Pirelli din Milano la prezentarea unui radio liber, în 1975.

Fotografiile au fost realizate de agenții italiene ca VEDO și DIAL, ale căror colecții se află la Institutul Luce, și Publifoto Roma și Archivio Farabola. Alături de acestea se află și imagini surprinse de așa-zișii „paparazii” ai vremii.

Expoziția poate fi vizitată până pe 16 octombrie 2022.

Time is Out of Joint, Galleria Nazionale

Expoziția permanentă a Galeriei Naționale, inițiată în iunie 2016, oferă o interpretare profundă a colecției muzeului.

Curatorul Saretto Cincinelli a citat un vers din „Hamlet” al lui Shakespeare și, prin această expoziție, investighează noțiunea de timp fluid, non-linear și de stratificație.

Sute de artiști sunt expuși aici – de la Paul Cézanne la Warhol, Degas și Monet la Vincent van Gogh, Lorenzo Viani, Franz von Stuck, Günther Uecker și Giuseppe Uncini.

Tițian, la Galleria Borghese

„Tițian: Dialoguri despre natură și dragoste” este o expoziție-dosar prilejuită de împrumutul „Nimfei cu păstor” de la Kunsthistorisches Museum din Viena, ca parte a unui schimb cultural între cele două instituții.

Expoziția poate fi vizitată până pe 18 septembrie 2022.

JAGO, la Palazzo Bonaparte

Sculptorul JAGO (pe numele real Jacopo Cardillo) are prima amplă expoziție solo la Palatul Bonaparte din Roma. El aduce tradițiile Renașterii în prezent și completează lucrările diafane cu o experiență audio-vizuală.

Până pe 3 iulie, artistul în vârstă de 35 de ani considerat starul rock al sculpturii expune în șase încăperi ale palatului lucrări în marmură.

De-a lungul anilor, JAGO – care are experiență și ca inginer de sunet – a demonstrat un interes deosebit pentru interacțiunea audiovizuală, prezentându-și arta și online.

Curatoarea Maria Teresa Benedetti a decis ca fiecare încăpere să aibă propriul look și sound. JAGO a combinat fiecare piesă cu un ritm, de la „Anotimpurile” lui Vivaldi la un mix techno. În plus, câteva instalații și fragmente video prezintă procesul din spatele statuilor din marmură.