Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Varșovia
top,view,of,the,old,city,in,warsaw.,hdr,

City Break Art – Varșovia

Sute de muzee și galerii de artă reprezintă doar câteva dintre opțiunile culturale pentru cei care ajung în Varșovia. Centrul istoric reconstruit este în sine o atracție, la fel și faleza fluviului Vistula.

În cazul unui city break în capitala Poloniei, în perioada imediat următoare, Curatorial vă recomandă câteva expoziții ce nu trebuie ratate.

Witkacy, artist de excepție al secolului 20

O expoziție dedicată operei lui Stanisław Ignacy Witkiewicz, unul dintre artiștii de excepție ai secolului 20, filozof, scriitor și critic este deschisă la Muzeul Național din Varșovia până pe 9 octombrie.

Fără a face compromisuri și fiind consecvent, Witkacy (1885 – 1939) – așa cum era cunoscut – s-a inspirat din diferite realizări artistice și științifice și a reacționat la modernismul din jurul lui.

Expoziția este centrată pe atitudinea sa creativă, oferind o imagine generală a temelor importante pentru artist și arta modernă. Ea include mai mult de 400 de lucrări ale lui Witkacy – picturi, desene, fotografii – din patrimoniul muzeului și din colecții ale mai multor instituții din Polonia, precum și unele rareori expuse, provenind din colecții private.

Arta circului

Expoziția „Circus”, deschisă până pe 2 octombrie la Królikarnia (ce aparține de Muzeul Național din Varșovia) reprezintă rezultatul unei cercetări făcute în special în colecția muzeului, care conține în jur de 100 de obiecte legate de arta circului, iar lor le-au fost adăugat multe din colecția Poster Museum din Wilanów. Este vorba despre afișe create de unii ca Roman Cieślewicz, Ferdynand Léger, Jan Lenica, Leopold Lewicki, Max Liebermann, Jan Młodożeniec, Tymon Niesiołowski, Teresa Pągowska, Pablo Picasso, Henryk Tomaszewski, Witold Wojtkiewicz, Andrzej Wróblewski și Wojciech Zamecznik.

Prin includere lucrărilor artiștilor contemporani, muzeul dorește să arate continuitatea temelor și să lege trecutul de prezent.

Necenzurat: Arta poloneză independentă a anilor ’80

„Uncensored: Polish Independent Art of the 1980s” poate fi vizitată, până pe 18 august, la Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art.

Este o expoziție care prezintă panorama fenomenului artistic prin care artiștii și-au manifestat, în diverse forme, dezacordul și independența față de opresivul regim comunist polonez.

Castelul Regal, de la distrugere la reconstrucție

O expoziție deschisă până la începutul anului 2026 la Castelul regal din Varșovia este dedicată renașterii lui. Simbol al suveranității statului polonez, castelul a fost o țintă peentru atacurile armatei germane în primele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe 17 septembrie 1939 era în flăcări. Civilii, alături de pompieri, au ajutat la stingerea focului. În același timp, restauratorii și lucrătorii de la muzeele poloneze încercau să salveze colecțiile de artă și elementele decorative din încăperile castelului. Conștienți că ocupanții plănuiau să îl arunce în aer, ei se gândeau deja să îl reconstruiască. Castelul a fost distrus complet în septembrie 1944.

Expoziția documentează istoria Castelului Regal.