Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Călătorie a luminii inspirată de clasificarea spectrală Harvard, la Gaep
mihai plătică, photoelastic stress glass plate mountain 4, 2024

Călătorie a luminii inspirată de clasificarea spectrală Harvard, la Gaep

Mihai Plătică își construiește cea de-a doua expoziție personală la Gaep, vernisată în 17 mai, pornind de la povestea „Calculatoarelor Harvard/ Harvard Computers” – talente matematice, observatoare pasionate de stele și, mai târziu, absolvente de fizică și astronomie, toate femei care au studiat colecția tot mai bogată de plăci fotografice de sticlă a Observatorului Harvard începând cu anii 1880. Munca lor tenace de a examina, clasifica și cataloga milioane de stele ne-a oferit prima imagine completă a Universului vizibil.

femei la harvard college observatory

femei la Harvard College Observatory

Intitulată „Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me!”, după fraza folosită pentru a reține mai ușor sistemul de clasificare a stelelor OBAFGKM (numit și clasificarea spectrală Harvard), expoziția prezintă aproximativ 40 de fotografii și obiecte. Lucrările, toate noi, pot fi grupate în cinci arii de interes: spectroscopie, birefringență, fotografie cu spectru complet, fotoelasticitate și peisaje-oglindă.

Lumina reprezintă firul roșu al expoziției: lumina este descompusă în culorile sale componente cu ajutorul unei rețele de difracție (spectroscopie) sau în două raze refractate cu ajutorul unui calcit transparent (birefringență/refracție dublă); întregul spectru electromagnetic, de la infraroșu la ultraviolet, este surprins de aparatul foto (fotografie cu spectru complet); lumina polarizată ajută la observarea stărilor de tensiune din materiale fotoelastice supuse unui stres (fotoelasticitate); lumina este reflectată de peisaje care funcționează ca niște oglinzi.

O sensibilitate artistică dublată de o inteligență analitică diferențiază limbajul vizual al lui Mihai Plătică. Intenția lui constantă de a examina atât frumusețea, cât și complexitatea lumii înconjurătoare e detectabilă în toate lucrările prezentate. De la fotografii care cartografiază cerul la un obiect de mari dimensiuni inspirat de o „sticlă lentă” fictivă prin care lumina are nevoie de un an pentru a trece, „Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me!” redă un demers metodic de lărgire a perspectivei dincolo de ceea ce vedem ochiul liber și a curiozității dincolo de ceea ce ne este familiar.

Expoziția este deschisă până în 29 iunie 2024.

Mihai Plătică (născut în 1983) a absolvit Fotografia la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, orașul unde trăiește și lucrează în continuare. A participat în expoziția duo „Suddenly Clear” (cu Diana Popuț) la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (2021) și în „Departures From the Sphere”, o expoziție de grup desfășurată în trei orașe în proiectul de coproducție europeană „Both Ways”, parte din EuroScience Open Forum (ESOF2020, Trieste). Prima lui expoziție personală la Gaep a fost „Alpher-Bethe-Gamow” (2021). Axată pe fotografie și obiect/sculptură, practica lui Plătică are la bază interesul său față de teorii științifice, natura materialității și istoria reprezentării corpului.

Fotografie principală: Mihai Plătică, „Photoelastic Stress Glass Plate Mountain 4”, 2024 (c) Gaep