Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecția de artă a maestrului Pierre Boulez, la licitație
maria hélena vieira da silva, iarna, 1983

Colecția de artă a maestrului Pierre Boulez, la licitație

Opere de artă din colecția compozitorului și dirijorului francez Pierre Boulez (1925 – 2016) vor fi scoase la vânzare prin Artcurial, la Paris, pe 7 iunie, a anunțat casa de licitații.

Boulez, care a făcut controversata afirmație „toată arta trecutului trebuie distrusă”, deținea lucrări ale unor importanți artiști moderniști.

Un portret în creion din 1957 al unui alt compozitor și dirijor, Igor Stravinski, realizat de Alberto Giacometti, are o estimare minimă de 30.000 de euro, în timp ce pictura abstractă „Iarnă” (1983, foto), de Maria Helena Vieira da Silva este evaluată la 80.000 – 120.000 de euro.

colectie pierre boulez

Cuprinzând picturi, acuarele, desene și gravuri, colecția stă mărturie a legăturilor pe care compozitorul le-a stabilit cu pictorii de-a lungul lungii sale cariere: Maria Helena Vieira da Silva, Alejandro Otero, Jean Tinguely, Alberto Giacometti, Joan Miró, Arnaldo Pomodoro, Zao Wou-Ki. În plus, ea include lucrări semnate Paul Klee, Jean Cocteau, Philip Guston, Pierre Soulages, Francis Bacon și Bernard Saby, între alții.

„Era esențial pentru el să trăiască înconjurat de operele prietenilor săi pictori și sculptori, precum și de cele ale marilor figuri de inspirație ale modernității secolului XX”, a declarat Bruno Jaubert, de la Artcurial, într-un comunicat.

În 2008, Pierre Boulez a curatoriat o expoziție la Muzeul Luvru din Paris, ca parte a unei serii de programe dedicate operei sale.