Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecția Fisher Landau care ar putea genera $500 milioane și stabili un nou record pentru Picasso, vândută de Sotheby’s
pablo picasso, femme à la montre, 1932 © 2018 estate of pablo picasso, artists rights society (ars), new york

Colecția Fisher Landau care ar putea genera $500 milioane și stabili un nou record pentru Picasso, vândută de Sotheby’s

Colecția lui Emily Fisher Landau, colecționar și fost administrator al Whitney Museum, care ar putea genera jumătate de miliard de dolari și stabili un nou record pentru o lucrare Pablo Picasso va fi vândută la New York de casa de licitații Sotheby’s.

În luna august, Sotheby’s disputa cu Christie’s reprezentarea acestei succesiuni. Emily Fisher Landau a murit în luna martie a anului trecut, la vârsta de 102 ani. Urmașa directă a lui Fisher Landau este fiica sa, Candia, care e de asemenea colecționar și filantrop.

Colecția ar putea aduna până la 500 de milioane de dolari, vedeta fiind „Femme à la montre”, de Pablo Picasso, un tablou de aproximativ 1,5 metri înălțime din 1932, considerat de mulți un an crucial în practica pictorului spaniol. În 1932, Picasso a pictat și „Nu au plateau de sculpteur”, care a fost vândut cu 106 milioane de dolari la Christie’s New York în 2010, la vremea respectivă un record pentru orice lucrare vândută la licitație.

„Femme à la montre”, portret al tinerei Marie-Thérèse Walter, ar putea sfârși prin a doborî recordul actual pentru un Picasso: 179 de milioane de dolari pentru scena de harem din 1955, „Les Femmes d’Alger (Version “O”)”, vândută la Christie’s New York în 2015.

Lucrările care o înfățișează pe Walter, cunoscută drept tânăra amantă a lui Picasso, aduc adesea cele mai mari prețuri pentru artist la licitații. Julian Dawes, șeful departamentului de artă impresionistă și modernă pentru America al Sotheby’s, a numit tabloul lui Picasso o lucrare „definitorie” în istoria artei occidentale.

Licitația va fi organizată la New York pe 8 și 9 noiembrie și printre cele 120 de lucrări loturi se vor afla lucrări de Ed Ruscha, Jasper Johns, Glenn Ligon, Mark Tansey, Piet Mondrian și Fernand Léger.

Foto: Pablo Picasso, „Femme à la montre”, 1932, ulei pe pânză © 2018 Estate of Pablo Picasso, Artists Rights Society (ARS), New York