Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Christie’s și Sotheby’s dispută o succesiune care ar putea genera 500 de milioane de dolari și stabili un nou record pentru Picasso
pablo picasso, femme à la montre, 1932 © 2018 estate of pablo picasso, artists rights society (ars), new york

Christie’s și Sotheby’s dispută o succesiune care ar putea genera 500 de milioane de dolari și stabili un nou record pentru Picasso

Casele de licitații Christie’s și Sotheby’s dispută succesiunea lui Emily Fisher Landau, colecționar și fost administrator al Whitney Museum, care ar putea genera până la 500 de milioane de dolari și ar putea stabili un nou record pentru o lucrare Pablo Picasso.

Emily Fisher Landau a murit în luna martie a anului trecut, la vârsta de 102 ani, iar mai mulți dealeri și consilieri care cunosc negocierile spun că disputa dintre cele două case este în derulare. Urmașa directă a lui Fisher Landau este fiica sa, Candia, care e de asemenea colecționar și filantrop.

Colecția ar putea aduna între 375 de milioane și 500 de milioane de dolari, au estimat dealeri pentru ARTnews, vedeta fiind „Femme à la montre”, de Picasso, un tablou de aproximativ 1,5 metri înălțime din 1932, considerat de mulți un an crucial în practica pictorului spaniol. În 2018, Tate Modern a organizat o expoziție centrată pe lucrările lui Picasso din acel an.

În 1932, Picasso a pictat și „Nu au plateau de sculpteur”, care a fost vândut cu 106 milioane de dolari la Christie’s New York în 2010, la vremea respectivă un record pentru orice lucrare vândută la licitație.

„Femme à la montre” ar putea sfârși prin a doborî recordul actual pentru Picasso: 179 de milioane de dolari pentru scena de harem din 1955, „Les Femmes d’Alger (Version “O”)”, la Christie’s New York în 2015.

Colecția Fisher Landau

Emily Fisher Landau a început să colecționeze opere de artă la începutul anilor 1970, după ce, în urma unui jaf foarte mediatizat al colecției sale de bijuterii, a primit o sumă mare de bani de la firma de asigurări. Ea a ajuns să adune aproximativ 1.500 de lucrări, inclusiv opere de Mark Rothko, Georgia O’Keeffe și Andy Warhol, care i-a pictat portretul. Selecții din colecție au fost expuse anul trecut la Muzeul Norton din Palm Beach, unde Fisher Landau avea o casă. Picasso, care fusese împrumutat la Perez Art Museum din Miami în 2018, a fost prezentat aici.

În 1991, colecționara a deschis Fisher Landau Center for Art într-o fostă fabrică de parașute din Long Island City, Queens. Acesta a servit drept casă pentru colecția sa și a fost muzeu public. Centrul s-a închis pentru public în noiembrie 2017.

Fisher Landau a donat 367 de lucrări Muzeului Whitney în 2010, unde a fost ani buni administrator. Donația a fost estimată la o valoare cuprinsă între 50 și 75 de milioane de dolari și cuprinde nume esențiale în arta americană, printre care Jasper Johns, William Eggleston și Ruscha. Donația a cuprins 14 lucrări de Robert Rauschenberg din perioada 1950 – 1990, patru lucrări de James Rosenquist, printre care și „House of Fire II” (1982), de dimensiuni murale, și un număr impresionant de 44 de lucrări de Jasper Johns.

Foto: Pablo Picasso, „Femme à la montre”, 1932, ulei pe pânză. © 2018 Estate of Pablo Picasso, Artists Rights Society (ARS), New York