Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Compozitor român, în expoziția de artă contemporană „Personal Structures” de la Veneția
calin topa

Compozitor român, în expoziția de artă contemporană „Personal Structures” de la Veneția

Compozitorul și designerul de sunet Călin Țopa este prezent la Veneția în cea de-a șaptea ediție a expoziției de artă contemporană „Personal Structures – Beyond Boundaries”, care este deschisă la Palazzo Mora până în 24 noiembrie, când se va încheia și cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă.

Țopa este invitat de Centrul Cultural European Italia (ECC-Italia) să prezinte publicului instalația audio „Transcendent Renaissance”, o călătorie muzicală atemporală, într-o ediție în care expun mai mult de 200 de artiști din 50 de țări.

Instalația sonoră a fost prezentată anterior în spații prestigioase precum The Quadrennial Prague și Royal Central Drama School din Londra.

„Simt că prezența mea aici e mai mult decât a arăta publicului munca mea; e despre a mă angaja într-o conversație globală a modului în care arta ne face să percepem viața, ca un întreg. În plus, mă bucur că astfel se creează un mediu de legătură cu colegi artiști, curatori și pasionați de artă din arii diverse, cu care împărtășesc pasiunea pentru creație, creativitate și frumos”, spune Călin Țopa, care colaborează, între alții, cu Teatrul Național București și cu artiști precum Victoria Zidaru.

Călătorie prin secole de expresie muzicală

În lumea artei sonore și a experiențelor imersive, Călin Țopa se remarcă prin inovare, combinând frumusețea atemporală a muzicii corale cu creativitatea lumii moderne. Cea mai recentă creație a sa, „Transcendent Renaissance”, nu este doar o instalație audio, ci o călătorie transformatoare prin secole de expresie muzicală, care se remarcă prin originalitate.

„Mi-am dorit ca prin această instalație, ascultătorii să se piardă în spațiu și timp, preț de 12 minute, și să se bucure de o experiență corală unică. Am folosit șase difuzoare pentru a reda vocile unui cor de catedrală, fiecare întruchipând o voce individuală – bas, tenor, alto sau soprană. Rezultatul? Un mix de compoziții de secol XVI cu piese contemporane, într-o lucrare creată întru totul de mine, de la primul, până la ultimul sunet. Ceea ce m-a inspirat să realizez această instalație audio a fost profunda fascinație pentru puterea transformatoare a sunetului și explorarea modului în care muzica poate transcende timpul și spațiul. A fost captivant să pot îmbina trecutul și prezentul în cadrul unei singure experiențe sonore”, explică Călin Țopa.

Instalația încurajează și o altă formă de implicare. Publicul se poate apropia de fiecare difuzor al instalației, explorând astfel lumea sonoră într-un mod intim și creând un moment de conexiune cu arta în sine.

palazzo mora, venetia

Palazzo Mora, Veneția

Colaborare cu muzicieni valoroși

Pentru ca lucrarea să ia forma dorită, Călin Țopa a apelat la dirijorul Radu Mihalache să armonizeze toate vocile corale: sopranele Alexandra Moroiu, Monica Lotreanu și Cătălina Postolache, alto – Gabriela Ieșean, Monica Păun și Sarah Rizescu, tenorii Alexandru Cartis, Lucian Haralambie și Călin Țopa, bas – Radu Mihalache și Ciprian Ravnic.

În plus, actrița Ada Galeș a jucat rolul de narator, iar vocile de copii făcute de Aldous Baranowski au adăugat inocență și magie lucrării. Actrița e prezentă la Veneția și cu lucrarea proprie intitulată „Uneori vreau să fac artă/ Uneori vreau un Pad Thai”, prin care explorează intersecția dintre artă și experiențele femeilor. Lucrarea e o reflecție asupra moștenirii femeilor în artă, atât din punct de vedere istoric, cât și în lumea actuală, cu text afișat pe pereți.

„Nu aș fi putut ajunge la forma dorită a lucrării fără dedicarea și profesionalismul acestor artiști excepționali și mă bucur că, timp de 7 luni, vocile lor și munca noastră vor fi auzite și admirate de publicul prezent în Veneția. Pentru mine, această colaborare este o lecție despre importanța împărtășirii creativității. Experiența va rămâne, cu siguranță, una dintre cele mai semnificative și pline de inspirație din cariera mea artistică”, menționează compozitorul.

Lucrarea „Transcendent Renaissance” va putea fi ascultată în curând pe Spotify.

Despre Călin Țopa

Călin Țopa este artist interdisciplinar care lucrează în domeniul muzicii experimentale, specializat în crearea muzicii care se încadrează în stilurile ambientale, neoclasice și în alte stiluri gossamer.

A compus muzică pentru spectacole de teatru, pentru film, dar și instalații multimedia. Lucrările lui au fost expuse în spații ca Royal Central din Londra, Quadrennial Praga și în București, la Muzeul Național de Artă Contemporană, Teatrul Național, Galeria Nicodim și Art Safari. Lucrările lui captivează tocmai prin modalitatea creativă și inovativă de a îmbina sunetul cu tehnologia și cu experiența umană.