Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Restaurarea unei misterioase picturi Vermeer dezvăluie că ar fi putut fi ultima sa lucrare
young woman seated at a virginal

Restaurarea unei misterioase picturi Vermeer dezvăluie că ar fi putut fi ultima sa lucrare

Dovezile privind poluarea aerului din secolul al XVII-lea au ajutat la datarea unei picturi de Johannes Vermeer. Restaurarea tabloului „Young Woman Seated at a Virginal” a dezvăluit prezența particulelor de feldspat între straturile de vopsea. Aceste depuneri provin probabil din producția de ceramică Delftware din orașul natal al artistului.

„Young Woman Seated at a Virginal” este inclusă unei expoziții a colecției antreprenorului american Thomas Kaplan.

„Rembrandt to Vermeer: Masterpieces from The Leiden Collection” se vede până la 24 august la Muzeul H’ART din Amsterdam (Kaplan a numit-o Leiden Collection, după locul de naștere al lui Rembrandt). Expoziția de la Amsterdam cuprinde zeci de lucrări, iar Vermeer reprezintă punctul culminant în ultima sală.

„Young Woman Seated at a Virginal” este singurul dintre cele 37 de lucrări  Johannes Vermeer autentice care este deținută de un privat. Încă din anii 1940, atribuirea sa a fost pusă la îndoială pe scară largă, dar pictura a fost examinată în detaliu chiar înainte de licitația sa de la Sotheby’s din 2004 și, de atunci, a câștigat o acceptare aproape universală în rândul conservatorilor olandezi din secolul al XVII-lea.

Kaplan a dezvăluit pentru The Art Newspaper că el a făcut prima ofertă la licitația din 2004, dar prețul a urcat vertiginos și la 16 milioane de lire sterline a ajuns la Steve Wynn, patronul cazinoului din Las Vegas. În ziua licitației, Kaplan i-a spus unui prieten dealer: „Într-o zi, voi deține acel tablou”. Când Wynn a fost nevoit să vândă Vermeerul patru ani mai târziu, Kaplan și soția sa Daphne Recanati au reușit să îl achiziționeze (împreună cu „Self-portrait with shaded Eyes, 1634, de Rembrandt).

Anul trecut, Vermeerul a fost examinat și curățat de restauratorul David Bull (care a murit în 2024). Kaplan solicitase un tratament sensibil: „Vreau să văd opera artistului, nu a restauratorului”, a spus el.

Șalul galben, adăugat ulterior

Prezența particulelor de feldspat a contribuit la explicarea secvenței în care Vermeer a finalizat tabloul. Acesta a terminat compoziția de bază în jurul anilor 1670 – 1672, probabil lăsând-o depozitată în atelierul său din centrul orașului Delft. Atunci, particulele de feldspat din aer au căzut pe suprafața tabloului.

Arthur Wheelock, fost curator la National Gallery of Art din Washington DC și în prezent consilier principal al lui Kaplan pentru colecții, consideră că Vermeer a adăugat în 1675 șalul galben peste ceea ce a fost un corset. Din punct de vedere stilistic, modelarea șalului pare să fi fost realizată într-un mod similar cu cel din „Young Woman Seated at a Virginal” din Galeria Națională din Londra, pe care Wheelock îl datează din ultimii ani ai lui Vermeer.

Wheelock sugerează că modificarea a fost făcută din cauza unei schimbări în moda feminină: „Șalul poate reflecta un stil vestimentar diferit care a devenit la modă după invazia franceză din Țările de Jos în 1672, dar, de asemenea, i-a conferit tinerei femei un aspect atemporal, clasic”.

O întrebare este dacă Vermeer a adăugat șalul din proprie inițiativă sau în urma unei cereri din partea unui cumpărător. Identitatea proprietarului inițial rămâne necunoscută, deși este foarte posibil să fi fost Pieter van Ruijven și soția sa Maria de Knuijt, principalii sponsori ai artistului, concetățeni ai lui din Delft.

Până de curând, s-a considerat că pictura lui Kaplan a fost finalizată între 1670 – 1672, date indicate în retrospectiva de mare succes a Rijksmuseum din 2023. Această dată a fost revizuită acum, Wheelock indicând 1670 – 1675. Vermeer a murit la 15 decembrie 1675, iar „Young Woman seated at a Virginal” este cel mai probabil ultimul său tablou.

În urma tratamentului de conservare aplicat de Bull, pictura a suferit modificări subtile. După cum spune Kaplan, „nuanțele, umbra, compoziția tonală au ieșit la iveală, am fost uimit, pur și simplu am îndepărtat ceea ce nu era Vermeer”. Modelarea pliurilor rochiei din satin alb este acum mai evidentă. Îndepărtarea vopselei aplicate ulterior pe buzele și sprâncenele femeii îi conferă acesteia o expresie mai prietenoasă.

„Young Woman Seated at a Virginal” a fost, de asemenea, reîncadrat pentru expoziția de la Amsterdam, care urmează să ajungă ulterior la Norton Museum of Art din West Palm Beach, Florida (25 octombrie – 29 martie 2026).

De la licitația organizată de Sotheby’s, lucrarea Vermeer a fost expusă într-o ramă franceză sculptată și aurită. Acum se află într-o ramă olandeză din ebonită neagră de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Acest lucru îmbunătățește aspectul tabloului, deoarece rama mai simplă distrage mai puțin atenția și pune mai mult accentul pe compoziția lui Vermeer.

Rămâne un mister: cine este femeia din tablou? A fost un membru al familiei, o prietenă sau un model? Oricine ar fi fost, ea pare să fi fost o persoană pe care Vermeer o cunoștea bine și care se relaxa în compania sa.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.