Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Constantin Brâncuși, la Brukenthal
brancusi la brukenthal

Constantin Brâncuși, la Brukenthal

Primul bust de copil semnat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, este expus la Muzeul Național Brukenthal în perioada 5 – 27 aprilie. Expoziția curatoriată de Alexandru Constantin Chituță prezintă, alături de bustul „Cap de copil”, și fotografii, desene, litografii și alte piese. Ea poate fi văzută zilnic la Sibiu, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

„Enfant” („Bust de copil”) este prima sculptură dintr-o serie dedicată copiilor și realizată de Constantin Brâncuși după ce, în 1904, s-a stabilt la Paris.

Lucrarea a fost achiziționată de la artist de pictorul Ștefan Popescu, apoi a circulat în colecții private, iar în 2018, la Sothebyʼs Londra, un colecționar român a achiziționat-o și a adus-o în România. Lucrarea a fost estimată la cel mult 250.000 de lire sterline și a fost adjudecată pentru aproximativ 430.000 de lire sterline.

„Bust de copil” este modelată în ghips și patinată de Brâncuși și a fost expusă la două saloane expoziționale, în primăvară și în toamna anului 1906, fiind remarcată de juriul din aceea vreme. În primele luni petrecute la Paris, Brâncuși s-a angajat într-o serie de proiecte sculpturale comandate pentru mai mulți sponsori. Până în 1906, el a început propria explorare a mediului sculptural. Folosind diverse materiale, Brâncuși a început distilarea formei, care avea să definească opera sa ulterioară.

Sculptura, prezentată în februarie și la Galeriile Artmark din București, a fost inclusă primei retrospective a operei artistului, organizată de Centrul „Georges Pompidou” din Paris în 1995.

„Capul de copil aflat astăzi într-o colecție privată din București este o lucrare specială, este lucrarea care i-a deschis «ușa» către Rodin. Această lucrare, fotografiată de însuși Brâncuși, expusă la Paris la 1906, a fost considerată de artist una dintre cele mai apropiate sufletului său. Mai mult decât atât, prin această lucrare Brâncuși își afirmă prezența și intră în «vizorul» artiștilor, colecționarilor și artei mari ai întregii lumi. Este o lucrare specială pentru că în această lucrare în ghips patinat întâlnim amprenta mâinilor artistului, care l-a modelat și apoi l-a semnat”, spune Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al muzeului sibian.

Recent, conducerea a anunțat că, începând cu 1 aprilie 2025, Muzeul Cinegetic August von Spiess și Muzeul de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național Brukenthal vor fi închise pentru o perioadă nedeterminată. Cele două pot fi vizitate doar de grupuri de cel puțin 10 persoane, cu programare. Subvenția de la Ministerul Culturii este insuficientă pentru a susține spațiile și personalul, scrie presa locală.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.