Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Costume de scenă restaurate la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, expuse la Muzeul TNB

Costume de scenă restaurate la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, expuse la Muzeul TNB

Redingota purtată de actorul Teatrului Național București George Timică (1886-1954) în rolul sufleurului din piesa ”Matei Millo” a fost restaurată la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” şi este expusă la Muzeul TNB.

Piesa ”Matei Millo”, de Mircea Ștefănescu, în care George Timică a jucat rolul sufleurului Smarandache, s-a jucat la Teatrul Național București, în stagiunea 1954-1955.

Despre marele actor George Timică nu au rămas prea multe mărturii, însă una dintre cele mai frumoase îi aparține soției sale Silvia Dumitrescu-Timică: ”El ne învăţa balet. Şi tot dansând, aşa la repetiţii, ne-am îndrăgostit unul de altul şi ne-am căsătorit. Timică interpreta juni primi, comici…. Era un mare tragedian. Bărbat înalt, graţios, cu mâini frumoase, încărunţit, cu părul alb, ochii albaştri, părea blând. Publicului îi plăcea felul lui de a fi, felul lui de a da replica, firescul lui scenic. În viaţa de toate zilele era un om extraordinar de bun, de generos. În scenă îşi ajuta partenerul. Când jucai cu el, parcă te lua în braţe şi creşteai şi tu pe lângă el. În 1947 am trecut amândoi la Teatrul Naţional”.

Alte piese restaurate la Muzeul Militar: Tunica purtată de George Vraca în „Din jale se întrupează Electra”, 1943, două ornamente purtate de Eduard de Max în „Britanicus”, rol Nero, 1904, Pelerină purtată de actorul Ion Sârbul în „Despot-Vodă”, Costum de scenă purtat de Maria Giurgea în „Romeo și Julieta”, rol Julieta, 1904.

Foto TNB: Redingota restaurată la MMN și George Timică în rolul sufleurului Smarandache din piesa ”Matei Millo”