Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Culorile Maramureșului” ajunge la Iași
traian bilțiu dăncuș inspirație între flori

„Culorile Maramureșului” ajunge la Iași

„Culorile Maramureșului”, expoziție cu zeci de lucrări create de Traian Bilțiu-Dăncuș (1899 – 1974), ajunge la Iași, după ce a fost prezentată la Târgu Mureș, Chișinău și, inițial, în Art Safari Stars Edition, la finalul anului 2023.

Vernisajul are loc în 13 noiembrie, de la ora 15:00, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Artă Iași, expoziția fiind deschisă până la 8 decembrie. Curator este prof. dr. Ioan Opriș.

Toate operele selectate fac parte din colecția Muzeului Maramureșan și prezintă portrete de țărani și viața satului, deosebită în simplitatea ei.

Primul pictor maramureșan cu studii la Școala de Arte Frumoase din București

Oamenii, portul și veselia Maramureșului sunt puse în lumină în expoziția Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974), primul pictor român din Maramureș cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Originalitatea și inovația lui Bilțiu-Dăncuș au fost recunoscute de-a lungul carierei sale, artistul având o contribuție semnificativă la evoluția artei în spațiul românesc.

Traian Bilțiu-Dăncuș e recunoscut pentru lucrările sale expresive. S-a născut în Ieud, la 29 noiembrie 1899, într-o familie de intelectuali. De la o vârstă fragedă și-a dorit să devină artist, dar soarta i-a îndreptat pașii spre alte orizonturi. La 21 de ani s-a înscris, totuși, la Școala de Arte Frumoase, pe care a absolvit-o cu trei specializări: pictură, gravură și artă decorativă. După peregrinări prin mai multe țări ale Europei și în nordul Africii, a revenit în țară, întâi ca profesor la Liceul „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, iar după Dictatul de la Viena (1940), s-a stabilit la București.

Un rol deosebit în formarea lui ca om l-a avut tatăl său, învățătorul Petru Bilțiu-Dăncuș, primul folclorist al Maramureșului, colaborator apropiat al lui Nicolae Densușianu.

Inspirația lui Traian Bilțiu-Dăncuș provine din natură, din trăirile personale și din conexiunile umane. Lucrările sale reflectă o diversitate de subiecte, de la peisaje la portrete emoționante și pictură religioasă ce ilustrează stări interioare profunde. Fiecare operă pare a fi o fereastră către emoțiile și gândurile sale.

Artistul a ales să aducă un omagiu și să exploreze în mod distinct Maramureșul său și pe oamenii locului prin intermediul artei. În lucrările lui s-a axat pe lumea satului maramureșean, dezvăluind o perspectivă unică și personală asupra acestui colț pitoresc al lumii și asupra tradițiilor sale autentice. Culorile vii și bogăția detaliilor din lucrările lui transformă privitorii în pelerini ai acestor locuri, plimbându-i prin sate pitorești, pe dealurile verzi și prin pădurile întinse.

Prin portretele sale, Traian Bilțiu-Dăncuș dezvăluie oamenii Maramureșului în toată autenticitatea și profunzimea. Fiecare privire, fiecare expresie facială poartă povestea îndelungată a maramureșenilor. Artistul surprinde trăsăturile fizice și emoționale, lăsând să se vadă experiența și înțelepciunea transmise din generație în generație.

„Lucrările lui Traian Bilțiu-Dăncuș creează un dialog între prezent și trecut, punând în valoare tradițiile și moștenirea culturală a Maramureșului într-un mod contemporan. Artistul a reușit și reușește să transmită nu doar aspectele vizuale ale acestei regiuni, ci și atmosfera sa unică și energia vibrantă: meșteșugurile, portul tradițional, sărbătorile specifice și interiorul țărănesc, ce fac parte din identitatea Maramureșului. Operele sale dezvăluie conexiunile strânse dintre oameni și pământul lor, aducând la viață un mozaic al vieții cotidiene a acestora și al sărbătorilor speciale”, spune dr. Mirela Ana Barz, manager al Muzeului Maramureșan.

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului”, organizată de Art Safari la Iași, reunește o bună parte din portretele semnate de artist. Majoritatea lucrărilor au fost dăruite de familia artistului către Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației.