Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cum și-a transformat John Singer Sargent subiecții în vedete
sargent, mrs carl meyer and her children

Cum și-a transformat John Singer Sargent subiecții în vedete

John Singer Sargent, căruia îi este dedicată o expoziție intitulată „Sargent and Fashion” la Tate Britain, până în 7 iulie, a fost unul dintre cei mai buni portretiști și, pe lângă asta, a influențat societatea vremii.

Spre exemplu, portretul „Mrs Carl Meyer and her Children” (1896) realizat de el a făcut senzație imediat ce a debutat la Academia Regală, un an mai târziu. Personajul principal, Adèle, este integrată compoziției prin masivitatea rochiei roz șampanie, accesorizată cu un evantai, un șir generos de perle care îi ajunge până la picioarele în care poartă tocuri mici și o panglică în vârful părului bufant. Mâna ei se întinde înapoi spre cei doi copii ai ei, Frank și Elsie, care stau în picioare, privind privitorul din spatele canapelei auriteîn stil Ludovic al XVI-lea.
Familia Meyers era o familie cosmopolită de origine evreiască germană care locuia în Mayfair, Londra.

Criticii au fost încântați. Jurnalistul american Henry Adams a povestit atunci cum Adèle „ne-a făcut favoarea de a sta sub portretul ei… pentru a arăta că era la fel de reușită ca imaginea ei”, concluzionând că „nimic mai bun nu a fost făcut vreodată și nici nu poate fi făcut”. Un alt ziar, Baily’s Magazine of Sports and Pastimes, a remarcat: „Cu cât privești mai mult timp, cu atât devii mai fascinat”. The Spectator a descris-o pe Adèle în tabloul lui Sargent ca fiind „un chip grăitor, o figură vie”.

Lucrarea a fost apoi expusă la Boston, în 1899, și la Expoziția Internațională de la Paris, în 1900.

Prietenie care a impulsionat statutul de mică celebritate

După ce s-au întâlnit în vara anului 1896, Adèle Meyer și John Singer Sargent (1856 – 1925) au devenit buni prieteni și au păstrat legătura timp de zeci de ani.

Beneficiul social de a fi portretizată de Sargent putea dura ani de zile, după cum o dovedește un articol din 1901 din Vogue, care o descria pe Adèle ca fiind „o frumusețe pe care Sargent a imortalizat-o și, întâmplător, a stabilit moda cu prințul de Wales”. În 1904, Adèle a primit o scrisoare de la Marcel Proust, care o întreba dacă ar putea să i-l prezinte lui Sargent pe prietenul lui, prințul Antoine Bibesco.

Din multe puncte de vedere, asocierea cu Sargent a ajutat-o pe Adèle să ajungă la statutul de mică celebritate. Publicația Woman at Home susținea în 1899 că „atunci când doamna Meyer este condusă în loja ei la operă, se creează întotdeauna o mică agitație în rândul publicului”. Un alt ziar, care descria o gală de binefacere organizată pentru actrița Nellie Farren în 1898, la care au participat mulți dintre cei mai faimoși actori ai vremii, nota cum „capul drăguț al doamnei Carl Meyer se distingea în mijlocul unei mase de persoane”.

Este posibil ca toți ochii să fi fost ațintiți asupra ei la operă, dar este important de remarcat că Adèle a fost, de asemenea, o sufragistă și filantroapă dedicată. În plus, a fost coautoare a cărții „Makers of our Clothes” (1909), o expunere riguros cercetată a condițiilor de muncă precare din industria nereglementată a confecțiilor.

Pasionați de artele spectacolului, Adèle și soțul ei, Carl, au fost susținători înfocați ai teatrului, contribuind la fondarea Her Majesty’s Theatre în 1897 și sprijinind campania de înființare unui teatru național în 1909. După moartea lui Carl, în 1922, Adèle a făcut parte din comitetul Shakespeare Memorial National Theatre.