Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  John Singer Sargent, Yoko Ono, expresioniști și artă tehnologică vintage, în programul Tate 2024
the,tate,art,gallery,albert,dock,in,liverpool,july,2020

John Singer Sargent, Yoko Ono, expresioniști și artă tehnologică vintage, în programul Tate 2024

Tate a anunțat punctele principale ale programului său expozițional pentru anul 2024. Acesta cuprinde expoziții colective de referință ale expresioniștilor la Tate Modern și ale artistelor vechi la Tate Britain, precum și expoziții personale John Singer Sargent, Yoko Ono și Mike Kelley.

Tate Modern

Două expoziții majore vor fi deschise la muzeul Tate Modern în primăvara 2024. Prima îi va fi dedicată lui Yoko Ono, figură marcantă a artei conceptuale și a performance-ului, a filmului experimental și a muzicii, în perioada 15 februarie – 1 septembrie. Dezvoltându-și practica în America, Japonia și Marea Britanie, Ono este renumită pentru activismul său pentru pacea mondială și pentru campaniile de mediu. Acoperind mai mult de șase decenii, expoziția va include performance-uri timpurii, lucrări pe hârtie, obiecte și muzică, precum și o selecție a proiectelor sale activiste, cum ar fi „Peace is Power” și „Wish Tree”.

În luna aprilie, aceasta va fi însoțită de „Expressionists” (25 aprilie – 20 octombrie), o expoziție de referință, realizată datorită unor împrumuturi fără precedent de la Lenbachhaus, München. Vor fi prezentate mai mult de 130 de lucrări ale cercului The Blue Rider, ale cărui prietenii și colaborări artistice au transformat arta modernă la începutul secolului XX. Printre creatori se numără Wassily Kandinsky, Gabriele Münter și Franz Marc, care s-au inspirat reciproc pentru a experimenta.

Alte două expoziții vor fi deschise în vară. La începutul lunii iunie va fi vernisată o expoziție de fotografie a activistului vizual sud-african Zanele Muholi, deschisă până pe 26 ianuarie 2025. Pornind de la expoziția de la Tate Modern din 2020 (întreruptă în contextul pandemiei și aflată în turneu internațional de atunci), aceasta va include serii importante din întreaga carieră a lui Muholi, care adesea documentează și celebrează viața comunităților de lesbiene, homosexuali, trans, queer și intersexuali de culoare din Africa de Sud.

Tot în iunie, va fi inaugurată o expoziție cu lucrări ale artistului Anthony McCall, stabilit la New York, un pionier al mediului video, cunoscut mai ales pentru instalațiile sale de „lumină solidă”. Până în aprilie 2025, vizitatorii vor putea intra și explora aceste forme sculpturale de mari dimensiuni, create dintr-o ceață subțire străpunsă de planuri de lumină proiectată care evoluează lent.

anthony mccall, eye film museum exhibition (installation view) 2014 photo hans wilschut

Anthony McCall, Eye Film Museum, 2014; Foto: Hans Wilschut

Prima expoziție de anvergură din Marea Britanie a artistului american Mike Kelley va fi deschisă în toamnă. Acoperind întreaga sa carieră, ea va reuni lucrările experimentale și performative ale lui Kelley, de la sculpturi realizate cu jucării de pluș până la instalații multimedia pe muzică. „Mike Kelley: Ghost and Spirit” va fi deschisă în perioada 3 octombrie – 9 martie 2025.

După Cecilia Vicuña în 2022 și El Anatsui în 2023, un nou artist va fi invitat să transforme Turbine Hall din inima Tatei Modern în octombrie 2024 pentru anuala Hyundai Commission.

Ultima expoziție Tate Modern deschisă în anul 2024 va fi una dintre cele mai ambițioase: „Electric Dream” (28 noiembrie – 1 iunie 2025) va celebra artiștii inovatori care au început să folosească mașini și algoritmi pentru a crea artă hipnotică și halucinantă între anii 1950 și 1980. De la nașterea op art (arta optică) până la zorii ciberneticii, această expoziție va fi o șansă rară de a experimenta lucrări incredibile de artă tehnologică vintage, inclusiv medii psihedelice, instalații senzoriale și lucrări de artă generate de mașini.

Pe tot parcursul anului, Tate Modern Lates va oferi acces în muzeu după orele de program, în ultima vineri a fiecărei luni, iar UNIQLO Tate Play va oferi un program în continuă schimbare de activități inspirate de artă pentru familii, inclusiv o importantă activitate de vară la care vizitatorii pot lua parte. În plus, vor exista mai multe expoziții noi în toate galeriile Tate, care vor prezenta lucrări majore donate recent muzeului din colecția D. Daskalopoulos – inclusiv o expoziție personală cu lucrări de Helen Chadwick în galeriile Artist Rooms de la Tate Modern.

Tate Britain

În primăvară, Tate Britain va pune într-o nouă lumină portretele realizate de John Singer Sargent. „Sargent and Fashion” (22 februarie – 7 iulie) va dezvălui modul în care pictorul a lucrat ca un stilist pentru a crea imaginea subiecților săi, folosind moda ca un instrument puternic pentru a le exprima identitatea și personalitatea. Vor fi expuse mai mult de 60 de tablouri impresionante, inclusiv lucrări importante care rareori călătoresc, dar și câteva dintre hainele, costumele și accesoriile originale de epocă pe care le purtau subiecții săi.

john singer sargent, lady helen vincent, viscountess d’abernon 1904 collection of the birmingham museum of art, alabama; foto sean pathasema

John Singer Sargent, „Lady Helen Vincent, Viscountess d’Abernon” (1904), colecția Birmingham Museum of Art, Alabama; Foto: Sean Pathasema

Aceasta va fi urmată de „Women Artists in Britain 1520-1920” (16 mai – 13 octombrie), o expoziție de grup care prezintă parcursul femeilor care au devenit artiste profesioniste. Din epoca Tudor până la Primul Război Mondial, personalități precum Mary Beale, Angelica Kauffman, Elizabeth Butler și Laura Knight au deschis o nouă cale artistică pentru generațiile următoare, susținând accesul egal la formarea în domeniul artei și depășind limitele pentru a stabili ce înseamnă să fii femeie în lumea artei.

Alvaro Barrington va fi următorul artist care se va ocupa de anuala Tate Britain Commission, creând o nouă lucrare pentru grandioasa galerie neoclasică Duveen Galleries din inima clădirii.

Premiul Turner va reveni la Tate Britain în toamnă, marcând cea de-a 40-a ediție. Artiștii preselectați pentru expoziția din 2024 vor fi aleși de un juriu format din Rosie Cooper, director al Wysing Arts Centre; Ekow Eshun, scriitor, prezentator și curator; Sam Thorne, director general și CEO la Japan House London; și Lydia Yee, curator și istoric de artă.

Acestei expoziții i se va alătura „Photographing 80s Britain: A Critical Decade” (21 noiembrie – 5 mai 2025), un inventar amplu al fotografilor, colectivelor și publicațiilor din anii turbulenți ai epocii Thatcher. De la dezvoltarea Autograph ABP, Half Moon Photography Workshop și Hackney Flashers, până la rolul esențial al unor reviste precum Ten 8 și Cameraworks, expoziția va explora modul în care fotografia a fost folosită ca instrument de schimbare socială și de experimentare artistică.

paul trevor, outside police station, bethnal green road, london e2, 17 iulie 1978, credit paul trevor © 2023

Paul Trevor, în fața unui sediu de poliție de pe Bethnal Green Road, Londra, 17 iulie 1978; Credit: Paul Trevor © 2023

Pe tot parcursul anului, seria de expoziții gratuite Art Now va continua să celebreze talentele artistice emergente și va cuprinde o expoziție personală a lui Zeinab Saleh, în timp ce Tate Britain Lates va activa galeria în afara orelor de program cu discuții, proiecții și spectacole.

Tate St Ives

Tate St Ives va începe anul prin organizarea primei expoziții importante din Marea Britanie cu lucrări ale lui Outi Pieski, în perioada 10 februarie – 6 mai.

Pieski este un artist vizual Sámi stabilit în Ohcejohka (Finlanda), ale cărui picturi și instalații explorează identitatea, cultura și mediul înconjurător. Încorporând adesea practicile tradiționale de artizanat ale poporului Sámi, lucrările lui Pieski revitalizează legăturile dintre generațiile trecute și cele viitoare și ridică întrebări importante cu privire la reîntoarcerea strămoșilor și la drepturile populației indigene.

Tate Liverpool

Pe parcursul anului 2024, Tate Liverpool va trece printr-o transformare de anvergură, condusă de 6a architects. Când va fi finalizat, acest proiect va reimagina galeria pentru a răspunde dimensiunii și ambiției celor mai interesanți artiști de astăzi. O nouă sală de artă la parter va întâmpina vizitatorii într-un muzeu al secolului XXI, cu spații de galerie pe trei etaje care vor prezenta diversitatea incredibilă a colecției Tate, iar spațiile publice pentru învățare, joacă și relaxare vor oferi priveliști spectaculoase asupra Mersey.

Standardele de mediu și performanța termică vor fi îmbunătățite semnificativ, în timp ce va fi omagiat patrimoniul de clasă mondială al acestei clădiri vechi de 180 de ani. În timp ce muzeul va fi închis în 2024, Tate Liverpool va organiza evenimente și proiecte punctuale în colaborare cu alte spații din oraș.