Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Cumințenia Pământului” dintr-un bloc de sare, în expoziție Benera-Estefán la Timișoara
anca benera & arnold estefán, unworlding, 2024, videostill

„Cumințenia Pământului” dintr-un bloc de sare, în expoziție Benera-Estefán la Timișoara

Expoziția „DesFacerea Lumii” semnată de duo-ul artistic Anca Benera – Arnold Estefán aduce în prim-plan probleme ecologice stringente care i-au preocupat în ultimii ani pe artiștii stabiliți la Viena.
Vernisajul expoziției aduse în premieră la Timișoara e programat în 24 octombrie, la ora 18:00, la Fundația Art Encounters, unde poate fi vizitată până la 1 martie 2024.

Noua instalație video „DesFacerea Lumii” dezvoltă aceste investigații și explorează rolul artei în imaginarea unor lumi posibile. Inspirată de mitologie și de narațiunile despre originea lumii în care vaca Auðumbla modelează lumea lingând blocurile de sare cosmice din vidul primordial, artiștii reinterpretează sculptura „Cumințenia Pământului” (1907), de Constantin Brâncuși, sub forma unei copii în mărime naturală.

Rolul artei ca un mediator între lumea naturală și cea artificială

Expoziția „Anca Benera & Arnold Estefán – DesFacerea Lumii” se angajează într-o discuție profundă despre ecologia relațiilor dintre natură și cultură, provocându-ne să reconsiderăm distincțiile tradiționale dintre aceste domenii. Temele care-i preocupă pe artiști în ultimii ani sunt: militarizarea naturii, exploatarea resurselor naturale, ecologia și extractivismul în contextul Antropocenului. Ei explorează în special în noua lucrare prezentată aici, „Desfacerea lumii”, rolul artei ca un mediator între lumea naturală și cea artificială, oferind o înțelegere nouă asupra interacțiunii dintre acestea.

În această lucrare noua, sculptura „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși este reimaginată într-o formă inedită: o replică la scară 1:1 realizată din bloc de sare e expusă alături de o lucrare video care documentează întreg procesul de degradare prin interacțiunea sculpturii cu animalele și intemperiile.

Această expoziție marchează un moment important într-o colaborare strategică între Fundația Art Encounters și Neuer Berliner Kunstverein (nbk) din Berlin. După succesul primului solo show în Germania al celor doi artiști, „Rehearsals for Peace”, prezentat anul trecut la nbk, „DesFacerea Lumii” aduce laolaltă atât lucrările arătate acolo, dar și o nouă lucrare realizată în contextul oferit de Fundația Art Encounters, alături de alte creații. Curatoarele Krisztina Hunya și Diana Marincu reprezintă cele două instituții partenere și aduc împreună lucrări relevante și inovatoare.

Anca Benera și Arnold Estefan, a căror practică artistică este bazată pe cercetare, participă la ediția de anul acesta a Manifesta, la Barcelona. Cei doi artiști colaborează ca duo din 2012, trăiesc și lucrează în București și Viena.

Imagine: Anca Benera & Arnold Estefán, „UnWorlding”, 2024, cadru video