Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Duo artistic din România, la bienala Manifesta de la Barcelona
tres xemenies, manifesta 15, barcelona

Duo artistic din România, la bienala Manifesta de la Barcelona

Anca Benera și Arnold Estefan, a căror practică artistică este bazată pe cercetare, se numără printre participanții anunțați pentru ediția de anul acesta a Manifesta. Cei doi artiști colaborează ca duo din 2012, trăiesc și lucrează în București și Viena.  Lucrările lor se articulează într-o varietate de genuri, formate și medii, incluzând instalații, video, desen și performance.

Optzeci și cinci de artiști și colective participă la cea de-a cincisprezecea ediție Manifesta, bienala de artă itinerantă în Europa ajunsă la a 15-a ediție, care va avea loc în Barcelona, în perioada 8 septembrie – 24 noiembrie.

Evenimentul va analiza împrejurimile construite și naturale ale regiunii și relația acestora între ele și cu lumea în general, cu accent pe modul în care ele ar putea fi îmbunătățite.

Ediția de anul acesta va avea loc în 16 locuri și 12 orașe din zona metropolitană Barcelona și este supervizată de directoarea Hedwig Fijen, curatoarea portugheză Filipa Oliveira și 11 reprezentanți ai orașelor participante.

Secțiuni tematicce și geografice

Manifesta 15 e împărțită în trei secțiuni tematice și geografice: „Balancing Conflicts” (Delta Llobregat), „Cure and Care” (Munții Collserola și zona Vallès) și „Imagining Futures” (Râul Besòs și litoralul nord-estic). În plus, fiecare oraș participant va fi subiectul unei așa-numite Focus Week. Municipalitățile vor avea ocazia să își demonstreze puterea culturală printr-o serie de evenimente speciale, expoziții și activități publice.

În timp ce fosta editură Gustavo Gili din Barcelona va fi locul principal al expoziției, „Balancing Conflicts” va fi organizată în Casa Gomis, o vilă privată care datează din 1963 și a fost proiectată de arhitectul catalan Antonio Bonet; „Cure and Care” va fi montată în Mănăstirea Sant Cugat din secolul al IX-lea; iar „Imagining Futures” va avea loc în Tres Xemenies, relicve ale unei centrale termice evacuate din anii 1970 care ocupă coasta dintre Barcelona și Badalona.

La Gustavo Gili sunt prezentați nouă artiști și colective artistice din Spania, în timp ce secțiunea „Balancing Conflicts” reunește 24 de nume, inclusiv duo-ul artistic român, la fel și „Cure and Care”, iar „Imagining Futures”, 29. Câteva colective vor prezenta creații în spațiile publice din regiune.

Foto: Tres Xemenies (c) Manifesta 15 Barcelona Metropolitana / Arnau Rovira