Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Design de bijuterie contemporană inspirat de arta clasică, la Muzeul de Artă Brașov
muzeul de artă brașov

Design de bijuterie contemporană inspirat de arta clasică, la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov prezintă „Timeless Jewelry”, un concurs de design de obiect care invită creatorii din România, între 18 iulie și 3 septembrie 2023, să își exprime viziunea creativă și să capteze esența artei clasice într-un design atemporal, prin crearea de bijuterii inspirate din patrimoniul artistic al muzeului.

Concursul „Timeless Jewelry” invită artiștii și designerii să participe cu propuneri de bijuterii, individuale sau colecții, inspirate de 21 de opere de artă aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov. Lucrările care vor fi utilizate ca surse de inspirație pentru participanții la concurs pot fi descoperite și explorate în muzeu și pe pagina online dedicată proiectului.

Organizat în parteneriat cu Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și cu Muzeul Național Cotroceni, concursul dorește să aducă o perspectivă nouă asupra modalităţilor de valorificare a patrimoniului muzeal, prin creație și design contemporan.

Conceptul concursului se bazează pe reinterpretarea accesoriilor și bijuteriilor regăsite în operele de artă, urmărind crearea unor piese care îmbină elemente clasice și contemporane.

Proiectele câștigătoare, premiate în bani și expuse public

La finalul perioadei de înscriere și după evaluare, un juriu alcătuit din profesioniști în domenii relevante va acorda cinci premii – câte un premiu în valoare de 10.000 de lei va fi acordat pentru fiecare propunere câștigătoare, suma reprezentând onorariul pentru conceptul artistic și drepturile de autor, precum și costurile aferente producției prototipului și a unei serii limitate de cel puțin 25 de bucăți.

Proiectele câştigătoare vor fi prezentate publicului în luna octombrie 2023, la Romanian Jewelry Week, și în cadrul a două expoziții organizate în spațiile partenerilor de proiect – Muzeul de Artă Brașov și Muzeul Național Cotroceni.

După încheierea concursului, obiectele câștigătoare vor fi disponibile în magazinele celor două muzee.

Criteriile de evaluare care vor sta la baza jurizării propunerilor înscrise în competiție sunt: originalitatea (caracterul inovator și creativ al propunerii), relevanța (funcționalitatea în raport cu obiectivul concursului, de a dezvolta o bijuterie sau o colecție de bijuterii în acord cu tema concursului), fezabilitatea (abordarea realistă a bugetului și posibilitatea de implementare a proiectului propus ȋn limitele de buget impuse și a detalierii bugetului), calitatea design-ului și viabilitatea comercială.

Regulamentul, mecanismul și informații suplimentare despre concurs și înscriere sunt disponibile pe site-ul muzeului.

Concursul Timeless Jewelry este lansat în cadrul proiectului „Ecouri ale prestigiului” inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).