Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Destination Crenshaw – Cel mai mare proiect de artă publică afro-americană realizat în SUA
destination crenshaw

Destination Crenshaw – Cel mai mare proiect de artă publică afro-americană realizat în SUA

Destination Crenshaw va fi cel mai mare proiect de artă publică realizat de artiști afro-americani, un muzeu în aer liber cu picturi murale și sculpturi care se va întinde pe 2 kilometri de-a lungul bulevardului din Los Angeles.

Proiectul este în faza de construcție și va cuprinde lucrări de Charles Dickson, Melvin Edwards, Maren Hassinger, Artis Lane, Alison Saar, Kehinde Wiley și Brenna Youngblood, între alții, la un cost estimat de 122 de milioane de dolari până în 2027.

El va fi lansat primăvara aceasta, când vor fi montate primele lucrări, și are ca obiectiv încercarea de a menține unit un cartier tradițional de culoare, amintindu-le oamenilor realizările din trecut și istoriile comune și pregătind terenul pentru cele care vor urma.

Până în prezent, 12 artiști și grupuri de artiști au fost însărcinați să realizeze lucrări pentru parcul Sankofa, un nou spațiu public la capătul nordic al proiectului, precum și pentru mai multe „parcuri de buzunar” și spații murale. Amenajarea peisagistică face parte din proiect și este concepută de Studio-MLA, în colaborare cu arhitectul proiectului Perkins & Will. Parcul Sankofa va include sculpturi realizate la comandă de Wiley, Hassinger, Dickson și Lane.

Muzeu de artă în jurul unei linii de metrou ușor

Ideea a apărut în urmă cu aproximativ un deceniu, spune Marqueece Harris-Dawson, reprezentantul Consiliului Local din Los Angeles pentru Districtul 8, care include zona Crenshaw. „Când construcția liniei de metrou ușor Crenshaw era pe cale să înceapă, alegătorii erau foarte îngrijorați de impactul pe care urma să îl aibă asupra cartierului. Ne-am adresat activiștilor, artiștilor, proprietarilor de afaceri, rezidenților și liderilor religioși pentru a-i întreba ce ar trebui să facem în această privință, deoarece e nevoie de linia ferată, dar nu vrem să ne pierdem comunitatea în acest proces”, citează The Art Newspaper.

Mulți au sugerat construirea unui muzeu în jurul metroului ușor, astfel încât oamenii care circulă cu trenul să înțeleagă unde se află – care este istoria, cine a fost acolo, cine este acolo acum, cine va fi acolo în viitor.

Organizația non-profit Destination Crenshaw a fost înființată pentru a organiza și strânge fonduri pentru acest proiect. Finanțarea inițială a fost privată, iar finanțarea ulterioară a fost asigurată de Metro, Fundația Getty, municipalitate, comitat și stat, ceea ce a dus la susținerea unui cost estimat al proiectului de 122 de milioane de dolari până în 2027.

Credit imagine: Perkins & Will/ Destination Crenshaw