Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Destinul unui cuplu pictat de Rembrandt
martens soolmans oopjen coppit rembrandt

Destinul unui cuplu pictat de Rembrandt

Portretele lui Marten Soolmans și Oopjen Coppit, pictate de Rembrandt, nu pot fi expuse unul fără celălalt. Cu toate acestea, picturile sunt proprietatea a două țări diferite.

Un cuplu burghez olandez a fost imortalizat de Rembrandt. Cele două portrete uriașe ale lui Marten Soolmans și ale soției sale, Oopjen Coppit, au fost expuse unul lângă altul timp de aproape 400 de ani. Dar de ce sunt ele atât de inseparabile?

În Amsterdam (Țările de Jos), în anul 1634, Rembrandt, în vârstă de 28 de ani, era un nume și era bine plătit. Abia căsătoriți și așteptând un copil, Marten Soolmans și Oopjen Coppit au vrut să li se imortalizeze fericirea.

Un portret a fost cumpărat de Țările de Jos, celălalt de Franța

Cei doi soți erau foarte bogați pentru că purtau haine negre, cele mai scumpe din acea epocă. Fiecare este redat pe o pânză diferită, dar care se potrivesc, și Rembrandt reușește să facă cuplul să comunice cu privitorii.

În tablou, soțul pare să se întoarcă pentru a-și prezenta soția. „Iar acest lucru este extrem de singular și original și asta ne face să ne oprim să-i privim”, explică Blaise Ducos, curator șef responsabil cu picturile flamande și olandeze la Musée du Louvre.

În 2015, tablourile au fost scoase la vânzare pentru 160 de milioane de euro. Țările de Jos au cumpărat tabloul cu domnul, Franța cu doamna, iar țările alternează locurile de expoziție la fiecare cinci ani.

Tablourile pot fi admirate la Luvru până în 2029.