Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dinastii de lăutari, în albumul foto „Dadestar chaveste” al lui Iulian Ignat/ galerie foto
dadestar chaveste, curatorial.ro

Dinastii de lăutari, în albumul foto „Dadestar chaveste” al lui Iulian Ignat/ galerie foto

Albumul de fotografie „Dadestar chaveste” și expoziția cu același nume de Iulian Ignat au fost lansate în cadrul Astra Film Festival de la Sibiu.

lautari

„Dadestar chaveste”, foto: curatorial.ro

„Sunt fotografii adunate de-a lungul a peste 20 de ani, unele în satul Clejani, altele pe scene. Este vorba de muzicanţi lăutari pe care i-am cunoscut începând cu 1999, timp în care i-am urmărit pe scene, am fost la ei în sat. Unii au fost celebri şi pe scene internaţionale, cum ar fi Taraful Haiducilor din Clejani sau Fanfara Ciorcârlia. Sunt şi lăutari de ţară şi din Bucureşti, cu tradiţie. Firul urmărit în carte este faptul că această tradiție, din tată în fiu, se duce mai departe de 100 de ani”, a spus Iulian Ignat la vernisaj.

mambo siria

„Dadestar chaveste”, foto: curatorial.ro

„Din tată în fiu” se spune în limba romani „dadestar chaveste”.

Albumul, editat la editura Institutului Cultural Român, adună poveștile lor de viață și documentează continuitatea acestei meserii, de-a lungul anilor, în familie.

expozitie din tata in fiu

„Dadestar chaveste”, foto: curatorial.ro

Volumul conține 64 de fotografii alb-negru, dintre care 20 se regăsesc în cea de-a 14 a expoziție personală a autorului.

dadestar chaveste2

„Dadestar chaveste”, foto: curatorial.ro

Fotograful francez Louis Guermond stabilit la Sibiu a caracterizat activitatea lui Iulian Ignat: „Imaginile lui sunt directe, departe de a folosi o tehnologie sofisticată. El vede esențialul, fie că este în genul documentarului social, cum sunt oamenii străzii, sau poetic, cum este fotografia nud, fie în muzica lăutarilor. El descrie omul fragil, dar rezistent. Iulian este un umanist încrezător. La el regăsești o gândire fotografică care era foarte căutată în Interbelic”.

dadestar chaveste4

„Dadestar chaveste”, foto: curatorial.ro

„Am fost cucerit de căldura, de umorul, de firescul acestor oameni și, în primul rând, de muzica lor. Îi văd ca pe niște mesageri ai unei meserii magice, purtate din generație în generație, până în ziua de azi”, spune fotograful.

Expoziţia, cu fotografii realizate pe film, poate fi văzută în fiecare zi a festivalului, până pe 22 octombrie, în foaierul lateral de la Sala Thalia.

Foto credit: curatorial.ro