Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Dincolo de timp – Arta ca identitate”, Mariana Cîmpeanu expune la Galeria Romană
afis expozitie mariana cimpeanu

„Dincolo de timp – Arta ca identitate”, Mariana Cîmpeanu expune la Galeria Romană

Artista Mariana Cîmpeanu expune la Galeria Romană, în perioada 3 – 30 octombrie, lucrări de pictură sub titlul „Dincolo de timp – Arta ca identitate”.

Vernisajul e programat în 3 octombrie, începând cu ora 18:00, iar până la finalul lunii expoziția va prilejui diverse evenimente – ateliere, dialoguri pe teme variate și interdisciplinare susținute de invitați speciali, întâlniri cu artista, precum și inițiative de binefacere.

„Tema expoziției cât și a întregului meu demers artistic a plecat de la moștenirea primită – religia creștină și tradiția populară. Din ambele direcții am extras simboluri și înțelesuri pe care le-am «transcris» în elemente de limbaj și mijloace de expresie plastică. Este un răspuns la nevoia mea, poate chiar la cea a omului contemporan mie, de echilibru, pace, nădejde, relaxare și de frumos. Propun o expoziție despre rătăcire și regăsire care te provoacă să iți aduci aminte al cui Chip ești și spre ce asemănare să tinzi”, transmite artista.

Despre Mariana Cîmpeanu

Pictorița Mariana Cîmpeanu se află acum la cea de a 20-a expoziție personală. Artista și-a susținut doctoratul în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara, avându-l profesor coordonator pe Constantin Prut, iar masterul și licența în Pictură, la Universitatea Națională de Arte București, la clasa maestrului Teodor Moraru.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Pictură București, din anul 2000, iar din 2024, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România. În prezent, este cadru didactic al Facultății de Arte „Geo Saizescu” a Universității Hyperion din București.

Expoziția este deschisă în perioada 3 – 30 octombrie 2024 și poate fi vizitată de luni până vineri, între 10:00 și 18:00, și sâmbăta, de la 10:00 la 15:00.

Programul evenimentelor

Deschiderea expoziției este prezidată de prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președinta Academiei Oamenilor de Știință din România.

Expoziția poate fi vizitată și de Noaptea Albă a Galeriilor, în 4 și 5 octombrie, în intervalul orar 10:00 – 23:00.

În 5 octombrie, de la ora 11:00 la 13:00, are loc atelierul de artă „AOSR alături de copii”, apoi,  între 19:00 și 22:00, Mariana Cîmpeanu va organiza un mini atelier de creație: „Semne și însemne”, în care vor fi realizate semne de carte folosindu-se materiale și inspirații diverse.

În 8 octombrie, între orele 11:00 și 17:00, are loc un atelier de artă realizat în colaborare cu grupul de susținere Bucuria vindecării coordonat de Cătălina Lițu și Mariana Cîmpeanu.

În 10 octombrie, de la ora 16:00, e programat dialog cultural „Arta între Filosofie și Teologie”. Evenimentul va fi prezidat de prof. univ. dr. Mihai Bădescu, președinte secția a X-a Filosofie, Teologie, Psihologie a Academiei Oamenilor de Știință din România. Lansare de carte „Muguri de tăcere” – autor Gheorghe Dănișor, grafică Mariana Cîmpeanu, recită actrița Adriana Guluțanu.

În 12 octombrie, de la 11:00 la 14:00, are loc un dialog cu pictorița Mariana Cîmpeanu.

în 17 octombrie, 14:00 – 17:00, atelier de arta realizat în colaborare cu VEDRA, prof. coordonator Mariana Cîmpeanu.

În 19 octombrie, 11:00 – 14:00, dialog cu pictorița Mariana Cîmpeanu.

În 23 octombrie, de la 16:00 la 18:00, „Valențele Feminității”, coordonator prof. Camelia Petrescu.

În 24 octombrie, 17:00 – 18:00, „Prevenția – arta de a trăi sănătos”, invitată dr. Raluca Ghionaru – președinte Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).

În 25 octombrie, 11:00 – 14:00, workshop dedicat studenților, absolvenților și prietenilor Facultății de Arte de la Universitatea Hyperion, „Dialogul artelor – abordări contemporane”.

În 26 octombrie, 11:00 – 13:00, atelier de artă realizat în colaborare cu AREPMF, prof. coordonator Mariana Cîmpeanu.

În 29 octombrie, 16:00 – 18:00, dialog cultural „Dincolo de timp – Arta ca identitate”, invitată dr. Doina Hendre Biro – Centrul CODEX, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.