DOCUMENTAR – Muzeul „Mucha”, singurul din lume dedicat vieții și operei celebrului artist Art Nouveau – FOTO
O vacanță la Praga nu este completă fără o vizită la Muzeul „Mucha”. Este singurul muzeu din lume dedicat vieții și operei lui Alphonse Mucha (1860 – 1939), celebrul artist ceh Art Nouveau. Acesta a fost deschis publicului la 13 februarie 1998.
Muzeul „Mucha” a fost înfiinţat de Fundaţia „Mucha”. Toate lucrările din muzeu provin din Fondul Colecției Mucha, iar activitatea instituției se bazează în mod direct pe cea a fundației.
Şapte secţiuni
Muzeul este împărțit în șapte secțiuni, care expun: Panouri decorative; Afișele pariziene; Documente Decorative; Afișele cehe; Picturi în ulei; Desene și pasteluri, Fotografii și suveniruri personale ale artistului.
Expoziția este completată de un documentar edificator despre viața și opera lui Alphonse Mucha. De asemenea, o serie de articole, care făceau anterior parte din casa familiei Mucha din Praga, sunt acum expuse în muzeu.
„Gismonda” l-a făcut celebru și a revoluționat designul afișelor
Muzeul se deschide cu o selecție de panouri decorative ale lui Mucha create la începutul secolului al XIX-lea la Paris. Aceste serii de litografii tematice sunt printre cele mai populare și binecunoscute lucrări ale lui Mucha și au fost create ca opere de artă ieftine care ar putea decora chiar și cea mai modestă casă.
Muzeul prezintă, de asemenea, o selecție de afișe celebre ale lui Mucha, inclusiv două printuri originale ale „Gismonda”, posterul creat de Mucha pentru marea actriță Sarah Bernhardt.
Acest poster nu numai că l-a făcut celebru pe Mucha, ci a revoluționat și designul afișelor. Forma lungă și îngustă, culorile pastelate subtile și efectul de aureolă din jurul capului personajului au devenit caracteristicile afișelor lui Mucha de-a lungul vieții sale.
În afară de pânzele monumentale ale Epopeei Slave, picturile în ulei ale lui Mucha sunt relativ necunoscute.
Atmosfera atelierului lui Mucha din Paris, recreată în muzeu
Selecția de picturi expuse în muzeu cuprinde întreaga gamă a aspirațiilor artistice ale lui Mucha, de la cele personale la cele profetice. Dintre lucrările prezentate în muzeu, majoritatea datează din perioada ulterioară a vieții lui Mucha; singura lucrare timpurie este „Prophetess”.
O parte din atmosfera Parisului fin-de-siècle și a atelierului lui Mucha din strada Val-de-Grâce este recreată folosind obiecte din atelierul artistului din acea perioadă. Multe dintre aceste obiecte pot fi văzute atât în fotografiile modelelor făcute de Mucha în atelier, cât și în desenele și afișele sale. Obiectele pe care le-a cumpărat la Paris l-au urmărit în călătoriile sale, înainte de a se stabili în cele din urmă cu el la Praga.
O selecție a schițelor și desenelor care stau la baza lucrărilor sale sunt, de asemenea, expuse.
Desenele și pastelurile reflectă atât amploarea viziunii sale artistice, cât și înțelegerea și stăpânirea diferitelor medii artistice.
„Zodiac”
Una dintre cele mai populare creaţii ale lui Mucha, „Zodiac” a fost creată inițial pentru editorul Champenois ca un calendar din 1897. Cu toate acestea, redactorului șef al revistei La Plume i-a plăcut atât de mult încât a cumpărat drepturile de a-l distribui drept calendarul revistei pentru același an. Există cel puțin 9 versiuni ale „Zodiac”, inclusiv şi cel care a fost tipărit fără niciun text însoțitor pentru a servi ca panou decorativ.
Fondul Mucha
The Mucha Trust a fost înființat de Geraldine Mucha în același timp cu Fundația, iar proprietatea asupra bunurilor artistice a lui Alphonse a fost conferită Fondului. Acesta este proprietarul colecției familiei Mucha, al tuturor operelor de artă și antichităților din proprietate și al tuturor bunurilor intelectuale legate de colecție.
Fondul stabileşte o bază de capital suficientă pentru a asigura supraviețuirea și viabilitatea pe termen lung a Fundației. Fondul achiziționează opere de artă ale lui Alphonse Mucha pentru a îmbunătăți și mai mult colecția.
Citiți și: City Break Art – Praga
Credit foto: Muzeul Mucha