Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  DOCUMENTAR – Tate Britain, artă din 1545 până în prezent
tate britain exterior 1 nuj6h7o.width 1440

DOCUMENTAR – Tate Britain, artă din 1545 până în prezent

Tate și-a deschis porțile pentru prima dată în 1897. Avea un singur sediu cu o colecție mică de opere britanice de artă. În zilele noastre deține patru sedii majore și o colecție națională de la 1500 până în prezent și artă internațională modernă și contemporană, care include aproape 70.000 de lucrări de artă.

Henry Tate

În 1889, industriașul Henry Tate, care și-a făcut avere din comerțul cu zahărul, a oferit moștenire națiunii colecția sa de artă britanică din secolul al XIX-lea și finanțare pentru prima Tate Gallery.

Tate a reprezentat un mecenat pentru artiștii pre-Rafaeliți, iar moștenirea sa de 65 de picturi către Galeria Națională a inclus „Ophelia” 1851-1852 de John Everett Millais și „The Lady of Shalott”, 1888, de J.W.Waterhouse. Moștenirea a fost refuzată de administratori deoarece nu exista suficient spațiu în galerie.

ophelia 1851 2 by sir john everett millais, bt 1829 1896

„Ophelia”, 1851, de Sir John Everett Millais

A fost demarată o campanie de creare a unei noi galerii dedicate artei britanice. Cu ajutorul unei donații de 80.000 de lire sterline de la Tate, galeria de la Millbank, cunoscută acum sub numele de Tate Britain, a fost construită și deschisă în 1897. Legătura originală de lucrări a lui Tate, împreună cu lucrările de la National Gallery, au format colecția fondatoare. De-a lungul anilor, au existat multe dezbateri privind asocierea lui Henry Tate cu sclavia.

Familia Duveen

Negustorii de arte și antichități Sir Joseph Joel Duveen (1843-1908) și fiul său Lord Joseph Duveen (1869-1939) au adus contribuții financiare semnificative la galeria originală de la Millbank. Cu sprijinul lor, galeriei i-au fost adăugate extinderi mari, inclusiv șapte încăperi noi pentru a expune Turner Bequest în 1910 și Duveen Sculpture Galleries, primele galerii construite special pentru sculptură în Anglia.

Tate Members a fost fondată în 1957 ca Prietenii Galeriei Tate pentru a strânge bani cu scopul de a cumpăra opere de artă și pentru a sprijini și promova lucrările galeriei.

Efortul lor de strângere de fonduri a făcut posibilă achiziționarea a aproape 400 de capodopere pentru galerie, inclusiv lucrări notabile precum „King ans Queen” de Henry Moore, „The Snail” de Henri Matisse și „Weeping Woman” de Pablo Picasso.

Tate Britain, Tate Modern, Tate Liverpool și Tate St. Ives sunt galeriile care fac parte din grupul Tate.

Tate Britain

Construcția Tate Britain a început la Londra în 1893. Clădirea din față a fost proiectată de Sidney R. J. Smith, iar Galeriile de sculptură Dunveen din 1937 au fost proiectate de John Russell Pope, W. H. Romaine-Walker și Gilbert Jenkins.

O clădire care prezintă arhitectură postmodernă, galeria a fost avariată de inundațiile Tamisei și bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cea mai mare parte a operelor erau protejate – în timpul războiului, o pictură de Stanley Spencer, care era prea mare pentru a fi mutată, avea un zid de cărămidă de protecție construit în jurul său.

În 1955, Galeria Tate a devenit independentă de Galeria Națională, cu câteva extinderi adăugate în anii următori. Clădirea a fost renovată în perioada 2012-2013, ridicând nouă galerii noi cu podele pentru a rezista mai bine sculpturilor grele, iar galeria conține acum un restaurant, o cafenea și o cameră pentru membri.

Una dintre cele mai vechi și îndrăgite colecții Tate de artă include lucrări de William Hogarth, Thomas Gainsborough, Gwen John și de artiști pre-Rafaeliți, dar și unele dintre cele mai interesante opere contemporane semnate de David Hackney, Chris Ofili și Claudette Jahnson.

Cea mai mare colecție Turner

Cea mai mare colecție de picturi semnate de unul dintre cei mai apreciați artiști britanici, J.M.W. Turner (1775-1851), se află aici. I s-au adăugat picturile murale ale lui Mark Rothko, „Seagram”. Maestru al istoriei, peisajului și picturii marine, Turner a provocat stilul vechilor maeștri, a fost pionier al tehnicii. Descris drept „părintele artei moderne” de John Ruskin, Turner și-a șocat adesea contemporanii cu un stil de a picta liber și o paletă de culori vibrante, spre deosebire de orice alt artist din acea vreme.

Până în septembrie, aici poate fi văzută expoziția „Walter Sickert”, prima mare retrospectivă în 60 de ani a unuia dintre cei mai influenți artiști britanici.

De asemenea, este organizată, până la 16 octombrie, o expoziție cu lucrări ale artistei britanice contemporane Cornelia Parker. Folosind transformarea, jocul și povestirea, artista se implică în probleme importante ale timpului nostru, fie că este vorba despre violență, ecologie sau drepturile omului.

Două încăperi sunt dedicate operei sculptorului Henry Moore.

henry moore reclining figure tate britain m14.width 1440

Henry Moore  – „Reclining Figure”, Tate Britain

Această expoziție prezintă peste 30 de lucrări, inclusiv film, fotografii, machete și desene, prezentate alături de sculpturi la scară mare, cum ar fi „Recumbent Figure” din 1938, prima dintre lucrările lui Moore care a intrat în colecția Tate în 1939.

După ce a apărut în anii 1920 ca o figură importantă a avangardei, statutul internațional al lui Henry Moore a fost asigurat în 1948, atunci când a câștigat premiul I la prima Bienală de la Veneția de după război.

Tate Britain găzduiește anual Turner Prize, cu artiști selectați de un juriu prezidat de directorul galeriei. Candidații sunt anunțați în luna mai a fiecărui an, lucrările expuse în octombrie și, în final, un premiu este prezentat în decembrie. Între câștigători se află: Grayson Perry, Gillian Wearing și Anthony Gormley. Alți artiști incluși în galerie sunt Thomas Gainsborough, Lucian Freud, Peter Blake și Damien Hirst, și este considerată cea mai cuprinzătoare colecție de artă, de acest gen, de pe tot globul.

Tate Modern

Tate Modern are peste o sută de ani de artă, de la modernism la începutul anilor 1900, până la lucrări interesante create astăzi. Acestea includ picturi, sculpturi și multe altele realizate de artiști din întreaga lume, cum ar fi Pablo Picasso, Emily Kame Kngwarreye și Jenny Holzer.

Emblematica Turbine Hall de la Tate merită să fie vizitată. În clădirea Natalie Bell pot fi văzute noile idei ale artiștilor. În clădirea Blavatnik puteți explora subteranele Tanks, dedicate spectacolelor, instalațiilor și lucrărilor video.

Tate Liverpool

Clore Learning Centre este un spațiu creat pentru familii cu activități gratuite, un ecran verde și un loc de relaxare. „Emily Speed: Flatland” este prima mare expoziție personală în Marea Britanie a artistei. De asemenea, „Radical Landscapes”, ce prezintă o viziune radicală a peisajului britanic, poate fi vizitată până în septembrie.

„Back to the Fields” a lui Ruth Ewan aduce plante și copaci vii în inima expoziției. Instalația psihedelică a lui Gustav Metzger „Liquid Crystal Environment” valorifică energiile naturale ale căldurii și luminii.

Peste 150 de picturi, sculpturi, fotografii, filme ale unor artiști precum Jeremy Deller, Ingrid Pollard, Tanoa Sasraku, Derek Jarman, Hurvin Anderson, Claude Cahun, Alan Lodge și mulți alții sunt prezentate aici.

Tate St. Ives

Printre artiștii care expun aici se numără Alfred Wallis, Marlow Moss, Barbara Hepworth, Partou Zia și Bob Law.

Artista Ad Minoliti se bazează pe moștenirea bogată a abstractizării geometrice din America Latină și prezintă universuri alternative influențate de gândirea feministă și queer în expoziția „Ad Minoliti: Biosfera Peluche/ Biosphre Plush”, deschisă până la sfârșitul lui octombrie.