Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Doi artiști, câștigători Pulitzer 2022
medalie pulitzer

Doi artiști, câștigători Pulitzer 2022

Doi artiști au câștigat pentru prima dată anul acesta premiul Pulitzer alături de o serie de reputați scriitori, jurnaliști și critici.

La categoria biografie, distincția a fost oferită postum pictorului Winfred Rembert (1945 – 2021) pentru autobiografia „Chasing Me to My Grave: An Artist’s Memoir of the Jim Crow South”, care a fost scrisă împreună cu Erin I. Kelly.

Raven Chacon, artist indigen care participă în prezent la Bienala Whitney, a câștigat la categoria muzică pentru compoziția „Voiceless Mass”, apreciată pentru originalitate și expresie muzicală puternică.

„Chasing Me to My Grave”, publicată anul trecut, detaliază experiențele lui Rembert cu sistemul american de încarcerare și cu rasismul și explorează felul în care și-a definitivat tehnica de pictură și cioplire în piele, pe care le-a dezvoltat în timp ce se afla în închisoare.

Kelly, care predă la Tufts University, a lucrat cu Rembert pentru a transpune amintirile orale în cartea despre viața artistului în anii 1950 și 1960, în Sudul profund.

Lucrările realizate de Rembert au fost expuse anul trecut, într-o retrospectivă, la Fort Gansevoort din New York.

Este prima dată, în decurs de 17 ani, când Premiul Pulitzer, care vine și cu suma de 15.000 de dolari, este acordat unei biografii a unui artist. Cel mai recent, Mark Stevens și Analynn Swan au câștigat pentru cartea lor despre Willem de Kooning.

Între câștigătorii de anul acesta s-au numărat publicațiile The Washington Post, Miami Herald, Tampa Bay Times, Chicago Tribune și New York Times.