Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două capodopere de Bellini și Giorgione, reunite după 400 de ani la Frick Madison din New York
reuniune bellini giorgione

Două capodopere de Bellini și Giorgione, reunite după 400 de ani la Frick Madison din New York

Expoziția „Bellini and Giorgione in the House of Taddeo Contarini” reunește – pentru prima dată în aproximativ 400 de ani două tablouri: „St. Francis in the Desert” de Giovanni Bellini, aflat în Colecția Frick, și „Three Philosophers” de Giorgione, un împrumut rar de la Kunsthistorisches Museum din Viena.

Această expoziție, organizată în galeria de tip capelă, explorează istoria comună a celor două picturi într-o prezentare fără precedent.

Împrumutat în această toamnă și iarnă de la Kunsthistorisches Museum din Viena, tabloul „Trei filosofi” de Giorgione se alătură îndrăgitului tablou de Bellini „Sfântul Francisc în deșert”, oferind publicului o ocazie fără precedent de a vedea aceste două picturi în dialog.

La Bellini, se pot admira ultimele urme ale unui trecut medieval măreț; cu Giorgione, viitorul artei plastice se profilează.

Până în 1525, picturile au fost expuse împreună în casa lui Taddeo Contarini, un venețian prosper care pare să fie unul dintre primii europeni care au colecționat artă. A cumpărat, a comandat și a adunat laolaltă tablouri care aveau un lucru esențial în comun: îi plăceau mult. Tablourile au fost expuse timp de multe decenii în palatul său înainte de a se despărți în urmă cu patru secole.

Prezentarea față în față a acestor două capodopere este curatoriată de Xavier F. Salomon, director adjunct și curator șef Peter Jay Sharp, care este autorul unei cărți de însoțire despre picturi și despre proprietarul lor original și colecția sa.

„Sfântul Francisc în deșert” 1480, de Giovanni Bellini

sfantul francisc1

Această lucrare reprezintă un moment de reflecție spirituală din secolul al XIV-lea. Sfântul Francisc este înfățișat în comuniune cu natura, subliniind devotamentul său față de umanitate. Potrivit lui Xavier Salomon, curatorul expoziției, „Sfântul Francisc în deșert” are o valoare comparabilă cu portretul „Mona Lisei” realizat de Leonardo Da Vinci în 1503.

 „Cei trei filosofi” 1508, de Giorgione

2023 giorgione three philosophersweb

Această lucrare ilustrează un testament al compoziției enigmatice din timpul Renașterii italiene. Utilizarea de către Giorgione a clar-obscurului creează un contrast îndrăzneț care redă un sentiment de profunzime și mister.

În mod colectiv, cele două lucrări se completează reciproc, în timp creează un dialog artistic în cadrul colecției. Fiecare componentă descrie o temă mohorâtă, dar intelectuală, predominantă în epoca Renașterii.

Expoziția „Bellini and Giorgione in the House of Taddeo Contarini” este deschisă până la 4 februarie 2024.

Foto credit: frick.org