Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două lucrări Egon Schiele furate de naziști și restituite, scoase la licitație
girl with black hair, schiele

Două lucrări Egon Schiele furate de naziști și restituite, scoase la licitație

Două lucrări de Egon Schiele restituite recent familiei lui Fritz Grünbaum, victimă austriacă a Holocaustului, vor fi scoase la licitație.

Picturile pe hârtie au fost restituite moștenitorilor legali ai lui Grünbaum la 19 ianuarie, în cadrul unei ceremonii la Procuratura din Manhattan, și au fost trimise la casa de licitații Christie’s, potrivit theartnewspaper.com.

„Portretul unui bărbat” (1917) și „Fata cu părul negru” (1911) se aflau în colecțiile Carnegie Museum of Art din Pittsburgh, respectiv Allen Memorial Art Museum din Ohio, de la Oberlin College.

portrait of a man, schiele

Portrait of a Man, Egon Schiele

Fritz Grünbaum a fost un artist de cabaret evreu, ucis în lagărul de concentrare de la Dachau în 1941, după ce colecția lui de artă a fost confiscată de oficialii naziști.

Această restituire urmează returnării a șapte opere de Schiele în septembrie 2023 și vine la doar câteva luni după ce un judecător federal din Manhattan a suspendat temporar un proces intentat de moștenitori împotriva Muzeului Albertina, a Muzeului Leopold și a guvernului Austriei. Descendenții lui Grünbaum, Timothy Reif, Leon Fraenkel și Milos Vavra, au intentat pentru prima dată proces în decembrie 2022. În total, familia încearcă să primească înapoi 12 lucrări, inclusiv „Dead City III”, „Self-Portrait With Grimace” (1910), „Standing Man in Red Shawl” (1913) și „Standing Girl With Orange Stockings” (1914).

Judecătorul a suspendat procesul deoarece moștenitorii au întâmpinat dificultăți în notificarea entităților străine, permițându-le să caute ajutor pe canale diplomatice. Suspendarea le permite reclamanților să obțină timp pentru a obține asistența Departamentului de Stat al SUA pentru a le notifica acuzatelor procesul.

Credit foto: Homeland Security Investigations