Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două noi monumente publice, dezvelite la Londra
national windrush monument

Două noi monumente publice, dezvelite la Londra

Două opere majore de artă publică care onorează generația de muncitori Windrush care au venit în Marea Britanie din Caraibe, între 1948 și 1971, au fost dezvelite la Londra.

Lucrările – de Basil Watson și Thomas J Price – marchează Ziua Windrush, cea de-a 74-a aniversare de la sosirea navei de pasageri HMT Empire Windrush la Tilbury Dock, pe 22 iunie 1948, aducând sute de pasageri din Caraibe care căutau o nouă viață în Marea Britanie.

Watson, care locuiește în Atlanta, Georgia, a fost desemnat să creeze „Monumentul Național Windrush”, care se află acum la Gara Waterloo. Monumentul a fost finanțat de Departamentul Guvernului Regatului Unit pentru Nivelare, Locuințe și Comunități, care a oferit 1 milion de lire sterline.

„[Monumentul] va aduce un omagiu viselor, ambiției, curajului și rezistenței pionierilor Windrush care au sosit în Marea Britanie după al Doilea Război Mondial și generațiilor care au urmat de-a lungul anilor”, se arată într-un comunicat al departamentului.

Lucrarea lui Watson arată trei figuri îmbrăcate elegant – un bărbat, o femeie și un copil – urcând mâna în mână pe un munte de valize. Artistul spune pentru The Art Newspaper că lucrarea capătă o rezonanță suplimentară în urma unor mișcări precum Black Lives Matter.

Integrarea culturilor și a raselor

„Cred că vorbește despre o integrare a culturilor și raselor și așa mai departe… [este vorba de] respect pentru cultura oamenilor, respect pentru ambițiile oamenilor. De asemenea, reflectă faptul că, practic, toți avem aceleași aspirații de progres pentru noi înșine sau familii sau comunități. Vorbește despre toate acestea”. Watson și-a petrecut o parte din copilărie în Marea Britanie, după ce părinții săi au călătorit din Jamaica ca parte a generației Windrush.

thomas j price

Sculptorul din Londra Thomas J Price a fost pe lista scurtă pentru lucrarea de la Waterloo. Lucrarea sa, „Warm Shores”, a fost dezvelită în fața Primăriei Hackney. Ea reprezintă mai mulți cetățeni ai Hackney Windrush și descendenții acestora, spun organizatorii proiectului.

Lucrarea lui Price – și o altă piesă Windrush de Veronica Ryan – au fost comandate de Consiliul Hackney în parteneriat cu organizația de artă Create. Juriul de selecție a fost prezidat de Mark Sealy, directorul galeriei Autograph ABP din Hackney.