Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Două picturi de Artemisia Gentileschi – în licitaţie la Sotheby’s, joi; estimarea pentru ambele lucrări este de peste 5 milioane de dolari

Două picturi de Artemisia Gentileschi – în licitaţie la Sotheby’s, joi; estimarea pentru ambele lucrări este de peste 5 milioane de dolari

Cele două opere sunt incluse în licitaţia dedicată vechilor maeştri, arată cei de la Art News.

Picturile fac parte din colecţia lui Jacob (Jacqui) E. Safra, moştenitor al unei averi importante, de origine siriano-libaneză-elveţiană.

Una din lucrări este “Susana şi bătrânii” ( creată cel mai probabil în 1638) şi ilustrează momentul biblc în care femeia este asaltată de bărbaţi în vârstă din comunitate. Potrivit Art News, mulţi critici au început să considere această lucrare a artistei, cu o scenă la care ea a revenit de multe ori, ca fiind, într-o măsură, o manifestare feministă. Pictura este estimată între 1,8 şi 2,5 milioane de dolari.

A doua pictură este a unei doamne şezând, iar modelul este, cel mai probabil Caterina Savelli, Principessa di Albano, ilustrată într-un costum cu broderie de aur. Pictura care a fost realizată cel mai probabil în 1620 este estimată între 2 şi 3 milioane de dolari.

Gentileschi a marcat o schimbare în arta vremii sale

Atunci, femeile erau ilustrate drept victime în pictura dominată de creatori bărbaţi. Ea a făcut din femei personaje curajoase, în lucrările sale. Până la vârsta de 20 de ani era deja o artistă cunoscută şi este clar că a fost influenţată de Caravaggio. Experţii au descoperit în opera sa legături cu actele violente cărora artista le-a supravieţuit.

Lucrările ei au fost o raritate pe piaţa de artă şi aproximativ 40 dintre operele sale sunt prezentate în instituţii de cultură din lume. Dar numele ei a devenit tot mai cunoscut cu timpul. În 2019, pictura ei, “Lucretia”, a fost vândută la un preţ-record de 5,3 milioane de dolari, la Paris.

Credit foto: Sotheby’s