Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două picturi din secolul al XV-lea și o sculptură furate de naziști, restituite moştenitorilor de drept la Paris
musées nationaux récupération

Două picturi din secolul al XV-lea și o sculptură furate de naziști, restituite moştenitorilor de drept la Paris

Trei opere de artă furate de naziști între 1933 și 1945 de la evreii germani au fost returnate, la Paris, moștenitorilor lor.

Ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a predat moștenitorilor lui Agathe și Ernst Saulmann, lucrări care fuseseră furate de naziști între 1933 și 1945. Este vorba despre un tablou pe lemn al Şcolii Florentine din secolul al XV-lea intitulat „Scène de bataille: Siège de Carthage” de Scipion Émilien care a fost în Muzeul de Arte Frumoase din Angers, precum și „Vierge à l’Enfant”, de la Școala Paduană din secolul al XV-lea, care se află în Muzeul Picardiei din Amiens.

O sculptură, „Vierge de Pitié”, realizată în anturajul lui Gil de Siloé (secolul al XV-lea), și care se afla la Muzeul Luvru, a fost dăruită moștenitorilor lui Harry Fuld junior. Ministrul a mai anunţat că va prezenta Consiliului de Miniştri proiectul de lege care vizează „facilitarea altor retrocedări de lucrări” furate de Germania nazistă, a declarat ministerul său pentru AFP.

Cele trei lucrări returnate au făcut parte din așa-numita „Recuperare a Muzeelor ​​Naționale” (MNR), adică 2.200 de lucrări selectate la începutul anilor 1950 dintre cele găsite în Germania la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, aduse înapoi în Franța și nereturnate.

Lucrări ale colecţionarilor evrei

Soții Agathe și Ernst Saulmann, o fotografă și un industriaș textil, dețineau o colecție importantă de opere de artă. Forțați să fugă din Germania nazistă în 1935 din cauza persecuției antisemite, au emigrat în Italia și apoi în Franța.

Cele două tablouri, trecute prin Franța în timpul Ocupației și găsite în Germania în colecția lui Hermann Goering, au fost repatriate în Franța la Eliberare, fără ca proprietarul lor să fie identificat. Au fost selectate ca lucrări ale MNR în 1949.

În ceea ce-l priveşte pe Harry Fuld Junior, acesta a fost silit să se exileze în Marea Britanie în 1937, din cauza persecuţiei antisemite. Colecția sa, rămasă în Germania, a fost confiscată și vândută în 1943. Sculptura, găsită la un negustor de artă german în 1945, a fost apoi trimisă din greșeală în Franța, fără ca la acea vreme să se știe cine o deține. A fost selectată ca lucrare MNR în 1951.

Din 1950 au fost restituite în total 184 de lucrări și obiecte MNR și asimilate. În plus, 15 lucrări din colecțiile publice naționale sau teritoriale au fost posibile să părăsească domeniul public și să fie returnate moștenitorilor proprietarilor care sunt victime ale persecuțiilor antisemitelor printr-o lege din 21 februarie 2022.

Foto credit: Alain Jocard